Dôchodok v 58. rokoch? Dá sa to, ale treba splniť podmienky. Tisíckam penzistov sa prepočítajú sumy

Od januára pribudne nová možnosť odchodu do predčasného dôchodku. Ak sa človek nebude cítiť zdravotne dobre, ak bude mať odpracovaných 40 rokov, môže požiadať o penziu.

23.12.2022 05:00
Krajniak Foto:
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).
debata (8)

Má to však svoje podmienky. Požiadať oň môže človek iba vtedy, ak je suma predčasnej penzie vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu (suma životného minima je do 30. júna budúceho roka 234,42 eura), teda 375,10 eura mesačne.

Do 40 odpracovaných rokov ale nie sú započítané niektoré obdobia, napríklad štúdium či obdobie nezamestnanosti. Navyše človek, ktorý o tento druh penzie bude žiadať, nesmie byť v čase žiadosti zamestnaný. A v neposlednom rade je dôležitá ešte jedna vec: za skorší odchod do penzie bude dôchodok nižší. V takomto prípade sa bude krátiť o 0,3 percenta za každý mesiac skoršieho odchodu do dôchodku. „V tomto prípade je pokuta 0,3 percenta za každých začatých 30 dní pred dovŕšením dôchodkového veku. Dokopy je to krátenie o 3,9 percenta za prvý rok,“ opísal v rozhovore pre Pravdu expert na dôchodky a investície z plánu obnovy Ján Šebo.

Milan Krajniak, minister práce Čítajte viac Dôchodky v roku 2023: Končí strop, vek odchodu do penzie bude vyšší. O koľko? (+ príklady)

V platnosti zostáva aj predčasná penzia dva roky pred riadnym dôchodkom

V platnosti zostáva aj druhá možnosť predčasnej penzie, ktorá existuje dnes: možnosť požiadať o odchod do dôchodku o dva roky skôr pred dovŕšením riadneho veku do penzie. V takomto prípade treba odpracovať minimálne 15 rokov, pričom penzia sa bude krátiť 0,5 percenta za každý mesiac. Ak teda požiadate o predčasný starobný dôchodok presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, vaša dôchodková dávka sa zníži o 12,5¤%; ak rok pred jeho dovŕšením, bude znížená o 6,5%.

Predčasný dôchodok môže pomôcť podľa exministra práce za SaS a odborníka na sociálne veci Jozefa Mihála tým, ktorí „makali, 40 rokov platili odvody a neboli chorí“.

Budú sa prepočítavať penzie

Pozitívnou správou je, že Sociálna poisťovňa bude prepočítavať penzie tým, ktorí išli do predčasného dôchodku za starých pravidiel. „Môže to pomôcť tým ľuďom, ktorí išli do predčasného dôchodku, a ten sa im následne zmenil na starobný. Sociálna poisťovňa sa totiž pozrie, či náhodou nešli do predčasného dôchodku za starých pravidiel a nebol im krátený o 0,5 percenta a či nemali náhodou odpracovaných 40 rokov. Ak mali, poisťovňa im prepočíta a zvýši dôchodky. Takýchto ľudí sú tisícky,“ doplnil Šebo. Pôjde približne o 105-tisíc ľudí. Priemerne stúpne penzia o 26 eur.

dôchodok, penzia, dôchodca, penzista, dôchodkyňa, penzistka, žiadosť Čítajte viac Vek odchodu do dôchodku v jednej tabuľke. Vyhľadajte si váš začiatok penzie

Predčasný starobný dôchodok môže pomôcť najmä tým, ktorí tesne pred dovŕšením dôchodku prišli o prácu a možnosť nájsť si novú je málo pravdepodobná alebo si dlhodobo prácu nedokážu nájsť a nemajú iné možnosti riešenia svojej ekonomickej situácie.

Príklady: Kedy vám predčasnú penziu po 40 odpracovaných rokoch priznajú a kedy nie

  • Poistenec sa na budúci rok rozhodne požiadať o predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov. Sociálna poisťovňa mu vypočíta penziu v sume 420 eur a túto sumu následne zníži o 21 %, pretože odíde do penzie o šesť rokov skôr, na sumu 331,80. Podľa schváleného návrhu však minimálna suma predčasnej penzie musí dosiahnuť aspoň 1,6-násobok životného minima, teda 375,10 eura, túto žiadosť následne poisťovňa zamietne.
  • Iný poistenec sa tiež rozhodne požiadať o predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov. Suma jeho penzie dosiahne 560 eur, po odrátaní 21 % to bude suma 442,40 eura. Tomuto poistencovi predčasnú penziu prizná, pretože jej suma je vyššia ako zákonom stanovený 1,6-násobok sumy životného minima, teda bude vyššia ako 375,10 eura.

Príklady sú čisto informatívne. (dh)

Dva typy predčasných dôchodkov

1. Dva roky pred dosiahnutím veku odchodu do starobnej penzie treba mať minimálne 15 odpracovaných rokov, pričom dôchodok sa kráti za každý skorší mesiac odchodu do penzie o 0,5 %, ak odíde do predčasnej penzie rok pred riadnou penziou, príde o 6,5 % z penzie, ak dva roky, suma dôchodku bude nižšia o 12,5 %. Človek, ktorý oň žiada, nesmie byť zamestnaný a nesmie v čase žiadosti pracovať ani na dohodu s odvodovou úľavou. Suma predčasnej penzie musí po odpočítaní „trestu“ za skorší odchod do dôchodku dosiahnuť minimálnu sumu: 375,10 eura mesačne.

2. Po 40 odpracovaných rokoch, do ktorých sa však neráta doba štúdia a prípadné obdobie nezamestnanosti, pričom penzia bude nižšia o 0,3 % za každý mesiac skoršieho odchodu do penzie, teda ak do penzie pôjde človek v 58 rokoch, jeho dôchodok bude nižší o 21,6 %. Žiadateľ o tento druh dôchodku nesmie byť v čase žiadosti zamestnaný. Suma predčasnej penzie musí po odpočítaní „trestu“ za skorší odchod do dôchodku dosiahnuť minimálnu sumu: 375,10 eura mesačne.

Pozor! Ak Sociálna poisťovňa vypočíta žiadateľovi o dôchodok sumu nižšiu ako 375,10 eura mesačne, túto žiadosť zamietne.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #seniori #dôchodky #I. pilier