Jeden chovateľ dostane maximálne 500 tisíc eur. Vlčan spúšťa novú pomoc

Päťdesiat miliónov eur, ktoré štát pošle poľnohospodárom ako odškodné za extrémne sucho, by malo zabrániť vybíjaniu stád hospodárskych zvierat, udržaniu domácej ponuky mlieka a mäsa. Na Slovensku zostalo už len 350 mliečnych fariem a domáca produkcia bravčového mäsa kryje už len jednu štvrtinu slovenskej spotreby mäsa, teda zhruba desať kilogramov zo 40 kíl bravčoviny.

03.10.2022 15:13
Samuel Vlčan Foto: ,
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
debata (1)

Sucho postihlo 95 percent územia Slovenska. V niektorých okresoch, ako napríklad v Novozámockom, zberajú teraz poľnohospodári namiesto obvyklých desať ton kukurice priemerne z hektára len 1,5 tony.

To iba dokresľuje dramatickosť situácie, do ktorej sa dostali poľnohospodári. Straty idú do státisícov eur a umocňuje ich ešte energetická kríza, ktorá šialeným tempom zvyšuje z mesiaca na mesiac ceny potravín. Potravinová inflácia sa na konci leta prehupla cez hranicu 22 percent, čo vedie k zvyšovaniu výdavkov za potraviny.

Vino-oslava-shutterstock Čítajte viac Šampióni medzi vínami. Pozrite si TOP 10 najlepších vín Slovenska. Je medzi víťazmi aj to vaše obľúbené?

Zo starej úrody, ale s novými cenami

Aj posledná relatívne lacná domáca základná potravina cukor začiatkom októbra prudko zdražela. V obchodoch prekonala hranicu jedného eura a predáva sa už po 1,30 eura, pritom ide cukor z lanskej úrody, vyrobený teda s nižšími energetickými nákladmi.

Správanie obchodu prekvapilo aj rezort pôdohospodárstva. Minister Vlčan to vysvetlil tým, že trhy reagujú na očakávanú nižšiu úrodu cukrovej repy. Na Slovensku by sa malo vyrobiť okolo 150-tisíc ton cukru, teda 90 percent toho domácej spotreby.

"Som rozčarovaná zo správania obchodu, ktorý neváhal zvýšiť ceny cukru o polovicu, pričom ešte predáva cukor zo starých zásob. Mám dojem, že sa vezie na vlne, "veď ceny idú hore,“ reagovala jedna z čitateliek Pravdy a pýtala sa, koľko bude stáť potom cukor z novej úrody. Odpoveď na túto otázku je však ešte vo hviezdach, pretože nie je jasné, na akej úrovni sa zastropujú ceny energií. Cukrovary sú totiž jednými z najväčších žrútov plynu.

Akokoľvek sa rezort pôdohospodárstva usiluje minimalizovať dosahy sucha mimoriadnymi kompenzáciami, obmedzenie rastu cien energií je záležitosťou vlády. Tá je síce pripravená elektrárne znárodniť, ale sprievodným znakom neistoty, ktorá sa zmocnila slovenskej ekonomiky, je skôr snaha výrobcov, ako aj obchodníkov zachrániť, čo sa ešte zachrániť dá, a to zdražovaním, bez ohľadu na to, čo to urobí s peňaženkami spotrebiteľov.

Paragrafy verzus život

Tohtoročná kompenzácia za sucho by mala prísť na účty skôr ako tá z roku 2017, ktorú dostali poľnohospodári s dvojročným oneskorením. Žiadatelia sa môžu o ňu uchádzať od 20. októbra tohto roku. Podľa škôd spôsobených suchom rozdelilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum okresy Slovenska do troch pásiem; v prvom pásme je prepad úrody 36–40 percent, v druhom 41–44 percent a v treťom pásme prepad 45–59 percent.

Podmienkou získania kompenzácie je zachovanie deklarovaného stavu chovu k 31. 8. 2023, ku ktorému sa chovateľ dobrovoľne zaviaže v žiadosti. V porovnaní so stavom uvedeným v Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat k 31. 8. 2022 nesmie počet zvierat v chove klesnúť pod 70 percent, povolená odchýlka predstavuje hodnotu mínus 5 percent.

Maximálna kompenzácia na jedného chovateľa – 1 IČO, je 500-tisíc eur. Zároveň platí, že podnik musí mať vyrovnané záväzky voči štátu a podľa CEHZ nesmie mať nulový stav hospodárskych zvierat k augustu 2022.

Ministerstvo pripravuje aj pomoc pre ovocinárov a zeleninárov. V hre je 15 miliónov eur. Problémom je to, že európska legislatíva nerátala so situáciou, do ktorej dostala pestovateľov energetická kríza.

Kým na zvýšené náklady spojené povedzme s čerpaním závlahovej vody sa peniaze budú dať použiť, skladovanie ovocia v spoločných klimatizovaných jednotkách odbytových družstiev visí vo vzduchoprázdne. Pritom je to stále ovocie podielnikov pestovateľov. Túto zápletku sa teraz usiluje rezort rozpliesť, otázka je, ako na ňu zareaguje bruselská byrokracia opretá o svoje paragrafy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárska pôda #chovatelia #Samuel Vlčan