Slovensko bude mať prehľad o tom, koľko pšenice, jačmeňa, ovsa, kukurice má v zásobách

Poľnohospodári a potravinári už môžu ministerstvu nahlasovať skladové zásoby základných komodít. Urobiť tak môžu cez formuláre zverejnené na webovej stránke agrorezortu. Spracovávaním informácií je poverené Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC). Informoval o tom tlačový odbor ministerstva pôdohospodárstva v tlačovej správe.

21.07.2022 14:52
Pšenica Foto:
Ilustračná fotka
debata (3)

„Mechanizmus na zber dát o množstvách komodít sme zaviedli, aby sme boli lepšie informovaní o tom, koľko obilia na Slovensku máme. V žiadnom prípade to neznamená, že ministerstvo bude schvaľovať či neschvaľovať predaj pšenice a ďalších komodít do zahraničia. Dáta zbierame dvakrát ročne, v prípade vyhlásenia mimoriadneho, výnimočného či núdzového stavu raz mesačne,“ uviedol minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽaNO).

Ministerstvo bude vedieť na základe vyplnených formulárov, aké množstvá základných obilnín a olejnín sa v skladoch na Slovensku nachádzajú. Rovnako bude mať informáciu o množstve vyvážaných komodít nad 400 ton mesačne v prípade mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu. Ak by došlo k situácii vedúcej k potenciálnemu ohrozeniu potravinovej bezpečnosti, agrorezort bude môcť na základe zozbieraných dát podniknúť ďalšie kroky a prípadne iniciovať výkup komodít pre Správu štátnych hmotných rezerv SR.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Slovensko