Plyn už na Slovensko skoro neprúdi. SPP tvrdí, že dodávky poklesli o 70 percent

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v súčasnosti eviduje krátenie dodávok plynu od Rusov o 70 percent. Štátny podnik eviduje krátenie dodávok plynu od spoločnosti Gazprom Export už od mája, kedy boli dodávky obmedzené od 15 do 50 percent.

13.07.2022 14:15
generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva... Foto:
generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák.
debata (35)

Ako vyplýva z plánu zabezpečenia dodávok zemného plynu na územie Slovenskej republiky na roky 2023 a 2024, ktorý v stredu vzala na vedomie vláda SR, aj napriek kráteným dodávkam z Ruska, SPP so svojím takmer 60-percentným trhovým podielom zabezpečí dodávku plynu všetkým svojim odberateľom.

Spoločnosť SPP v reakcii na situáciu v dodávkach plynu zabezpečila nové diverzifikované dodávky plynu. Ide o zmluvu o dodávke plynu z Nórska a zabezpečenie dodávky LNG k 1. júnu 2022. Spoločnosť SPP tiež zabezpečila prepravné kapacity od októbra tohto roka pre prepravu plynu z Talianska.

bioplyn Jelsava zemny plyn biometan Čítajte viac Ako sa zachová Putin, aká bude zima? V otázkach plynu je veľa otázok

„Týmito dodávkami spoločnosť SPP zabezpečí dodávku plynu svojim odberateľom. Zároveň bude ďalej pokračovať na riešeniach zabezpečujúcich ďalšie diverzifikované dodávky plynu pre odberateľov v SR,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva.

V Európskej únii sa pokračuje v plnení zásobníkov plynu. Na Slovensku sme mali k 9. júlu zatlačený objem plynu, ktorý predstavuje 63,88 percenta z celkovej uskladňovacej kapacity slovenských podzemných zásobníkov. To predstavuje 40,2 percenta spotreby Slovenska. Zásobníky v krajinách EÚ sú zaplnené na 60,41 percent ich kapacity.

Plyn zabezpečia úspory

Slovensko sa v prípade úplného zastavenia toku zemného plynu z Ruska musí spoľahnúť na diverzifikáciu dodávok, podzemné zásobníky, ale aj na úspory a podporu obnoviteľných zdrojov energie. V súčasnosti je objem plynu v zásobníkoch na území SR na úrovni cez 2,1 miliardy kubických metrov (m3). Vyplýva to z materiálu Plán zabezpečenia dodávok zemného plynu na územie SR na roky 2023 – 2024, ktorý v stredu vzala na vedomie vláda.

Hlavným zdrojom plynu v prípade prerušenia dodávok z Ruska by mal byť skvapalnený zemný plyn (LNG) dovážaný lodnými tankermi. „LNG terminály považujeme za jeden z hlavných infraštruktúrnych prvkov, ktorý dokáže v relatívne krátkom čase zmeniť možnosti importu plynu pre krajiny, ktoré majú pobrežie, no vzhľadom na relatívne veľkú prepojenosť plynárenskej infraštruktúry v rámci EÚ aj pre vnútrozemské krajiny,“ uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v schválenom materiáli.

Trh s LNG však podľa MH v súčasnosti čelí limitáciám, a to hlavne na strane produkcie, kde sú celosvetové kapacity limitované a využívané na maximálny potenciál. „Napriek tomu zostáva LNG jedným z hlavných nástrojov diverzifikácie dodávok plynu a je kľúčové, aby dodávatelia plynu v SR zvyšovali objem plynu z LNG vo svojom portfóliu,“ pripomenulo MH. Rezort skonštatoval, že najväčší dodávateľ plynu koncovým spotrebiteľom na Slovensku Slovenský plynárenský priemysel (SPP) okrem dovozu LNG podpísal aj kontrakt na zemný plyn z nórskych ťažobných polí v Severnom mori.

Dôležitou infraštruktúrou na bezproblémové zásobovanie plynom sú podzemné zásobníky prevádzkované firmami Nafta, Pozagas a SPP Storage. Tie majú spolu kapacitu v prepočte takmer 43 terawatthodín (TWh), pričom v súčasnosti je v nich uskladnených 2,1 miliardy m3 plynu, čo je približne 23 TWh.

MH upozornilo aj na potenciál Slovenska v ťažbe plynu či na možné úspory, napríklad podporu obnoviteľných zdrojov energie alebo maximalizáciu výroby z existujúcich nízkoemisných zdrojov.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #SPP #dodávky