Pokračovanie článku: Kombajny sa rozbehli, bude dosť obilia? Do hry vstúpilo veľa špekulatívnych podnikateľov a Američania

Ako Američania zrazili ceny pšenice

Väčšinu produkcie obilnín Slovensko vyváža, pretože prudko klesli stáda ošípaných, dobytka a kŕdle hydiny. Cena sa však netvorí na malom slovenskom trhu, ale minimálne európskom. Cena potravinárskej pšenice na burze MATIF v Paríži vystúpila v poslednej dekáde mája nad 420 eur za tonu, ale na konci júna klesla o 60 eur. Ako na hojdačke lietajú aj ceny repky – vzostupy a pády majú pri tejto olejnine hodnotu okolo 180 eur za tonu. Nie je vôbec jedno, kto kedy uzavrel kontrakt na predaj obilia. Na obilí môže zarobiť, ale aj prerobiť.

Čo je za poklesom? "Do hry vstúpil FED, americká centrálna banka, ktorá zvýšila úrokové miery. Urobila to s cieľom znížiť infláciu. Stačilo pridať 0,75 percenta a vzápätí klesli ceny agrokomodít,“ vysvetľuje otrasy na burzách šéf Zväzu olejninárov Jozef Rebro, ktorý dlhé roky analyzuje trh s obilím a olejninami. Na Slovensko mal zásah FED-u zaujímavý dosah: ak ešte pred pár týždňami sladovne horúčkovito zháňali sladovnícky jačmeň a neváhali pridať k pôvodne kontrahovanej cene aj sto eur za tonu, aby mohli plniť exportné objednávky, teraz podľa Rebra zastavili nákup.

Čo vidí satelit, čo farmári a čo obchodníci

Náladu trhu formujú rýchlo sa meniace okolnosti vyvolané počasím a informácie, ktoré kolujú medzi výrobcami, obchodníkmi a spracovateľmi. Rebro vraví, že podľa satelitného prieskumu úrod, ktorý urobila bruselská agentúra MARS, predpoklady úrod spolu so starými zásobami sú vo svete vyššie, hoci kvalita nie je taká, ako sa očakávalo. Veľmi dobrú produkciu očakáva Rusko – okolo 89 miliónov ton – oproti lanským 75 miliónom ton.

Na programe dňa je otázka, čo s 20 miliónmi ton vojnou blokovaného ukrajinského obilia. Na jednej strane je návrh Ruska a Turecka vytvoriť námorný koridor pre ukrajinské obilie a na druhej obavy Kyjeva, že odmínovanie prístavov spôsobí vpád Rusov do Odesy. Medzitým sa podľa Rebra podarilo aspoň čiastočne pozemskými cestami v máji vyviezť 1,5 milióna ton zrnovín a olejnín, taká by mala byť bilancia aj za jún a počas júla a augusta by sa autami a po železnici malo z Ukrajiny vyvážať mesačne okolo dvoch miliónov ton.

„Časť tohto obilia prechádza aj cez Slovensko, ale nielen ako tranzit, začínajú ho nakupovať spracovatelia a aj to prispieva k poklesu cien, ktoré na sklonku mája kulminovali,“ objasňuje situáciu na trhu s obilím Jozef Rebro.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #žatva #obilie