Sulík analyzuje ďalšie možnosti zamerania dotácií, v hre sú aj elektromobily

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v súčasnosti neplánuje zvýšenie prostriedkov na podporu inštalácie nových obnoviteľných zdrojov energie (OZE) z projektu Zelená domácnostiam. Vzhľadom na obmedzené kapacity výrobcov a montážnych firiem by hrozilo ich nevyčerpanie.

22.06.2022 10:06
sulík Foto: ,
Minister hospodárstva SR Richard Sulík
debata (1)

Rezort by uvítal rokovanie zo strany Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR s Európskou komisiou o uvoľnení podmienok štrukturálnych fondov pre umožnenie kompenzácií vysokých cien energií. Zároveň analyzujeme ďalšie možnosti zamerania podpory, napríklad na nákup elektromobilov, uviedlo MH.

„Je potrebné zdôrazniť, že prioritou je zabezpečiť stabilnú a plynulú podporu domácností tak, aby podnikatelia dokázali plánovať svoje kapacity,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Trh podľa ministra reaguje rýchlo na aktuálnu situáciu a kapacity dostupných zariadení sa míňajú. „Pomoc v energetickej kríze však nemusia predstavovať iba zariadenia na využívanie obnoviteľných zdrojov energie,“ zdôraznil Sulík.

dôchodkyňa, dôchodok, práca Čítajte viac Vypočítajte si svoj 13. dôchodok. Sociálna poisťovňa začína posielať peniaze predčasne

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), otvorila od mája výzvy na podporu OZE s celkovým objemom financií vo výške 45 miliónov eur. Generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš upozornil, že ďalšie navýšenie finančných prostriedkov by v súčasnosti značne zvýšilo riziko nedočerpania alokácie projektu Zelená domácnostiam, a to z dôvodu aktuálne horšej dostupnosti zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, ale i kapacity zhotoviteľov, ktorí zabezpečujú inštaláciu zariadení. „Riešenie vidíme vo vytváraní stabilného podnikateľského prostredia, ktoré umožní postupné zvyšovanie ich kapacít, nie v zaplavení trhu poukážkami, ktoré si domácnosti nebudú mať u koho uplatniť,“ uviedol.

Záujem domácností o príspevky na tepelné čerpadlá, kotly na biomasu, slnečné kolektory a fotovoltické panely rastie. Rezort hospodárstva spolu so SIEA v ostatnej výzve spustenej 13. júna zmenil pravidlá a nechal registráciu záujemcov o dotácie na OZE bez obmedzení. Podstatná je totiž až aktivácia registrácie zaslaním zmluvy s dodávateľom. Za týždeň sa tak minulo z balíka 30 miliónov eur zatiaľ iba 6,5 milióna eur. Ak sa reštart projektu a nový systém osvedčia, SIEA ho využije aj v budúcom období, keď je na tento účel plánovaných ďalších viac ako 100 miliónov eur z programu Slovensko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ministerstvo hospodárstva #Richard Sulík #OZE