Slováci si okamžité platby aj okamžite obľúbili

Zavedenie okamžitých platieb od februára tohto roka zvýšilo podľa Slovenskej bankovej asociácie komfort v bezhotovostnom platení. Ku koncu apríla Slováci poslali takmer 5,6 milióna takýchto platieb. Cezhranične sa odoslalo 242-tisíc a prijalo 202-tisíc okamžitých platieb. Ich zavedenie si vyžadovalo podľa asociácie značný zásah do bankových systémov a implementačný proces bol náročný.

15.06.2022 12:45
dovolenka, platba, karta Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Dôležitú časť implementácie tvorilo testovanie, ktorého úspech bol kľúčovým predpokladom pre sprístupnenie okamžitých platieb pre klientov zúčastnených bánk v stanovenom termíne,“ uviedla výkonná riaditeľka Slovenskej bankovej asociácie Milena Koreňová. Okamžité platby v súlade s národným plánom k 1. februáru 2022 zaviedli tri banky, ktoré majú viac ako 50-percentný podiel na platbách v SR a zároveň majú viac ako 50-percentný podiel na celkovom počte otvorených účtov. Sú to Slovenská sporiteľňa, Tatra banka a VÚB banka.

zväčšiť Počet okamžitých platieb Foto: NBS
graf Počet okamžitých platieb

Významným míľnikom bude podľa Koreňovej postupné zapojenie ďalších slovenských bánk a štátu prostredníctvom Štátnej pokladnice do schémy. „Aby sme výhody okamžitých platieb využívali aj v prípade platenia správnych poplatkov alebo daní,“ uzatvára Koreňová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Slovensko #platba #okamžité platby