Alkohol, hazard a Slovnaft. Matovič by zdaňoval, ale kto to nakoniec všetko zaplatí?

Vyššie platy učiteľom za vyššie dane. Tak znel návrh ministra financií Igora Matoviča, ktorý na rokovanie vlády prišiel s novým zákonom prakticky "pod pazuchou”. Konkrétnosti však napriek celodennému rokovaniu nikto nevidel. Brzdu totiž zatiahla strana SaS.

08.06.2022 20:40
debata (37)

„Tento návrh dnes Igor Matovič (OĽaNO) predložil na vládu a my sme tento návrh vetovali,“ uviedol Richard Sulík (SaS) s tým, že je pripravený baviť sa o zvýšení niektorých daní iba v prípade, ak iné dane klesnú. Argumentom liberálov bolo aj to, že všetky nové dane v konečnom dôsledku zaplatia samotní spotrebitelia vo vyšších cenách, nie „nejakí bohatí kapitalisti”.

Na to poukazujú aj ekonómovia a firmy, ktorých sa daň mala dotknúť. „Je to daň nie pre výrobcu, ale pre spotrebiteľa. Výrobcovia, keďže sú platitelia spotrebnej dane pre štát, zareagujú tak, že túto daň musia zakomponovať do predajnej ceny,” hovorí Ján Király, prezident Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku.

Príjmy z novej dane (v tis. eur)
  2022 2023 2024 2025
Spolu 116 106 417 597 413 037 396 785
Spotrebná daň z liehu – zvýšenie sadzby o 30 % 42 143 76 916 78 389 79 296
Odvod z reg. odvetví – zvýšenie sadzby a rozšírenie na ďalšie aktivity 16 355 231 803 200 492 188 940
Zmena zdanenia hazardu z výťažku na stávky (kurzové stávky a e-kasíno) 0 84 772 110 954 128 549
Zdroj: MFSR        

Matovič vyčíslil, že tvrdý alkohol by v praxi zdražel približne o 1,09 eura za fľašu v supermarkete.

„Samotné zvyšovanie akýchkoľvek daní v časoch neistoty a pravdepodobného ohrozenia rastu a stability ekonomiky je riskantné. Okrem toho zvýšenie spotrebných daní svojou troškou prispieva k ďalšiemu rastu cenovej hladiny,” potvrdzuje Karol Morvay, zástupca vedúceho Katedry hospodárskej politiky z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Branislav Bleha Čítajte viac Demograf Bleha o Matovičovom balíčku: Chudobnejší premýšľajú nad každým rožkom, im rozdáme krúžkovné?

Odborár z hnutia Pracujúca chudoba Ján Košč si myslí, že v zásade to nie je zlé uvažovanie, keďže tieto dane sú také, ktoré zaťažujú negatívne javy spoločnosti – fajčenie, pitie alkoholu a hazardné hry medzi také jednoznačne patria. Peniaze z ich výberu by sa však mali vrátiť skôr do zdravotníctva, ktorému alkohol či hazard zásadne zvyšujú náklady. „Problémom týchto ad hoc návrhov na zvyšovanie daní je aj fakt, že neriešia zásadne problémy nášho daňovo-odvodového systému. Máme veľmi zle nastavený daňový mix, kde je najviac zodvodnená a zdanená ekonomická aktivita a najmenej renta a negatívne externality,” hovorí.

Maďarsko špeciálnu daň zaviedlo

Začiatkom tohto týždňa naši južní susedia ohlásili, že štát si bude brať 10 percent výnosov vybraných firiem, ktoré podnikajú na jeho území. Kabinet premiéra Viktora Orbána si od tohto odvodu sľubuje príjmy vo výške 800 miliárd forintov (2,03 miliardy e­ur).

Mimoriadna daň zo zisku bánk v tomto roku bude predstavovať 10 % z čistých výnosov v minulom roku a v roku 2023 sa zníži na 8 %. Vláda okrem toho zavedie transakčný poplatok za obchodovanie s cennými papiermi. Ako základ sa bude brať hodnota obchodovaných cenných papierov. Výška transakčného poplatku bude predstavovať 0,3 %, pričom maximálne môže dosiahnuť 10-tisíc forintov za jeden obchod. Mimoriadna daň pre ropné firmy vo výške 25 % sa bude vypočítavať na základe cenového rozdielu medzi lacnou ruskou ropou a cenami na svetových trhoch.

Letecké spoločnosti musia tiež zaplatiť daň za každého cestujúceho prepraveného z Maďarska vo výške 3 900 forintov. Pre niektoré cieľové krajiny to bude až 9 750 forintov na cestujúceho. (tasr)

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Slovensko #Richard Sulík #Igor Matovič #nové dane