Rozsiahle zmeny vlakov si vyžiada nepretržitá výluka na železničnej trati

Nepretržitá výluka na trati Šurany - Levice, ktorá si vyžiada rozsiahle zmeny vo vedení vlakov diaľkovej aj regionálnej dopravy a zavedení samostatnej náhradnej autobusovej dopravy (NAD) na úseku Nová Baňa – Šaľa a Šurany – Levice, informuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Výluka sa bude realizovať z dôvodu rekonštrukcie železničnej trate.

26.05.2022 17:05
Vlak Foto:
Ilustračná fotka
debata (2)

Podľa informácií ZSSK ide o komplexnú rekonštrukciu železničného zvršku na dosiahnutie plynulej a bezpečnej prevádzky. „Realizáciou stavby odstránime poruchy na infraštruktúre, ktoré vznikajú z dôvodu nestability svahu. Opravíme 4 106,87 m koľajového zvršku a celkovo vymeníme takmer 800 metrov kompletne zosunutých úsekov, ktoré v niektorých miestach dosahujú až 10 metrov do výšky. Železničná trať Hul – Úľany nad Žitavou v dotknutom území preklenuje pôvodné nivy vodných tokov Žitava, Liska a Chrenovka, ktoré meandrovali a preplietali sa. Po ich regulácii v roku 1959 a premiestnení do umelých kanálov trať križuje vodný tok zregulovanej Žitavy oceľovým priehradovým mostom. Pôvodný most bol prestavaný na most s priebežným štrkovým lôžkom, nové podvalové podložie a nadvýšenie násypu v upravovaných úsekoch nevyhovuje súčasným podmienkam a dochádza k jeho deformácii. Rekonštrukciou odstránime neslávne POTR-e (prechodné obmedzenie traťovej rýchlosti),“ uviedla hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Trasa výluky
zväčšiť výluka Foto: ZSSK
vlakvyluka výluka
Zeleznicna spolocnost Slovensko  ZSSK  v spolupraci s rakuskym dopravcom OEsterreichische Bundesbahnen  OEBB  vypravi autovlak do Splitu s kapacitou 20 miest na prepravu osobnych automobilov  maximum Čítajte viac Vlakom do Chorvátska priamo zo Slovenska. Do batožiny si môžete pribaliť auto, motorku či psíka

Aktuálne sa na plánovanom rekonštruovanom úseku trate, ktorý má 7,8 km (úsek Úľany nad Žitavou – Hul, úsek Beša – Horný Pial), jazdí ako uvádza ZSSK dlhodobo obmedzenou traťovou rýchlosťou, maximálne však do 50 km/hod. Ukončením rekonštrukcie trate Šurany – Levice nastane vítaná zmena v podobe skvalitnenia infraštruktúry na tomto úseku, ktorá pomôže k plynulejšej vlakovej doprave na južnej trase.

Modelový príklad: Pre cestujúcich zo Šurian do Levíc a späť budú premávať v hodinovom intervale autobusy NAD. V ŽST Levice bude možný prestup v dvojhodinovom intervale na rýchliky smer Kozárovce, Zvolen a Banská Bystrica a rovnako v ŽST Šurany bude možný prestup v dvojhodinovom intervale na rýchliky smer Šaľa a Bratislava a osobné vlaky smer Nové Zámky. Jazdná doba NAD sa v úseku Šurany – Levice predĺži oproti rýchlikom o 30 minút a oproti osobným vlakom o 10 minút.

Náhradná autobusová doprava a cestovný poriadok počas výluky nájdete tu:

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Slovensko #Levice #ZSSK #úprava #Šaľa #výluka #Nová Baňa #Šurany