Vodná veža v Bratislave dostane novú podobu. Porota vybrala víťaza

Architektonická súťaž na budúcu podobu areálu národnej kultúrnej pamiatky a kľúčového dokladu histórie mesta Bratislavy – Vodnej veže, pozná svojho víťaza.

23.05.2022 14:38
Sutaz Vodna Veza Vydrica Nahladova Foto:
Vodná veža - Vydrica
debata

Odborná porota označila za najlepší návrh od slovenského štúdia Superatelier. Podľa vyjadrenia porotcov, ktorí sa na víťazovi zhodli jednomyseľne, víťazný návrh najlepšie prepája objekty historickej pamiatky s jej bezprostredným okolím, ale aj s projektovanou ďalšou zástavbou projektu Vydrica.

Všetky návrhy na budúcu podobu Vodnej veže si verejnosť bude môcť pozrieť aj na výstave, ktorá bude prebiehať na Rudnayovom námestí v Bratislave od dnes do 19. júna 2022.

Pozrite si vizualizácie v galérii:
Vizualizácie Vodnej veže

Architektonická súťaž na budúcu podobu Vodnej veže v projekte Vydrica.

Fotogaléria
Vodná veža - Vydrica
Vodná veža - Vydrica
+1Vodná veža - Vydrica

Hlavným elementom víťazného návrhu od štúdia Superatelier je kruh, ktorý prepája pamiatku s verejnými priestormi v okolí. Kruhové vymedzenie s lávkou umožňuje vnímanie areálu z viacerých uhlov pohľadu. Z hľadiska prezentácie archeologického areálu je pozitívom návrhu otvorenosť voči okolitému prostrediu, prirodzené smerovanie pohybu aj v zásade neutrálny architektonický výraz pavilónu. Pamiatka je integrovaná do mesta a stáva sa funkčným a plnohodnotným mestským priestorom.

Pozrite si 3D virtuálnu prehliadku víťazného návrhu od Superatelieru:

Video

„Navrhované riešenie predstavuje symbolický odkaz ako žiť a koexistovať s pamiatkou, ale zároveň si celý priestor zachováva ľudskú mierku. Pamiatka tu predstavuje ústrednú kvalitu, ku ktorej sa celý priestor vzťahuje. Obkolesenie dominantným prvkom vytvára množstvo zákutí, ktoré spolu s kvalitne zvládnutými trasami, priechodmi a lávkami prirodzene lákajú človeka preskúmať celý priestor,“ hovorí k celkovému konceptu predseda poroty, architekt a člen Českej komory architektov doc. Ing. arch. Jiří Buček.

Vyhlásenie architektonickej súťaže bolo požiadavkou magistrátu zakotvenou v Memorande o spolupráci s developerom projektu Vydrica, VYDRICA DEVELOPMENT, a.s. Magistrát hl. mesta SR Bratislavy je zároveň vlastníkom samotnej historickej pamiatky a pozemkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #architektúra #Vydrica #Vodná veža