Fungovanie trhu s plynom a elektrinou sa bude meniť. Regulačný úrad už predložil novelu vyhlášky

Regulácia v slovenskej elektroenergetike a v plynárenstve sa bude meniť. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) už predložil do pripomienkového konania novelu vyhlášku, ktorá stanovuje pravidlá fungovania trhu s elektrinou a plynom. Ako uviedol regulačný úrad, dôvodom vypracovania novely vyhlášky vyplynula z aplikačnej praxe na vnútornom trhu s elektrinou a plynom za ostatné obdobie.

20.05.2022 10:41
Bulharsko Rusko Gazprom Bulgargaz plyn energie Foto: ,
Ilustračná fotka
debata

„Cieľom návrhu vyhlášky je úprava podmienok pri vykonávaní dodávky elektriny a dodávok plynu koncovým odberateľom v segmente regulovaných malých podnikov a domácností, vrátane podmienok pri aktivácii inštitútu dodávok elektriny a dodávok plynu v režime dodávky poslednej inštancie,“ zdôvodnil regulačný úrad.

Návrh vyhlášky upravuje vybrané vzťahy medzi účastníkmi trhu s elektrinou a plynom. Upravuje finančno-prevádzkový režim pre prípady, ak výrobca elektriny prevádzkuje batériové úložisko pripojené k zdroju elektriny. Novela vyhlášky definuje povinnosti dodávateľa vykonávať v prospech prevádzkovateľov sústav a sietí a organizátora trhu pri fakturáciách a inkasa za distribučné a sieťové poplatky. Vyhláška tiež upravuje platby za opätovné pripojenie do sústavy.

Slovnaft rafinéria Čítajte viac Tri roky na odstrihnutie sa od ruskej ropy budú stačiť, myslí si Galek

„Okrem toho návrh vyhlášky obsahuje ustanovenia a úpravy v oblasti štandardizovanej elektronickej komunikácie medzi vybranými účastníkmi na trhu s elektrinou so zámerom zvýšenia miery transparentnosti v oblasti poskytovania dát na trhu s elektrinou a na trhu s plynom,“ konštatoval regulačný úrad, ktorý je presvedčený, že novela vyhlášky bude mať pozitívny vplyv pre účastníkov trhu s elektrinou a plynom. Negatívny vplyv bude mať vyhláška na monopoly.

debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovensko #ÚRSO