Pokračovanie článku: Najväčší presun dôchodkov od roku 2013. Miliardy v úsporách ľudí pôjdu do akcií

Jednorazový výber skončí

Krajniakov rezort zmení aj výplatnú fázu. Možnosť vybrať si všetky úspory naraz skončí. V súčasnosti to využíva 63 percent sporiteľov, ktorí si takto vyberajú v priemere 12,5-tisíca eur naraz. Namiesto toho návrh zavádza prvú dekádu programového výberu, keď bude mať dôchodca k dispozícii polovicu zo svojich úspor v druhom pilieri. Zvyšok sa bude ďalej zhodnocovať. Ak medzitým tento sporiteľ zomrie, zvyšok jeho úspor bude predmetom dedenia.

Milan Krajniak: Návrh je takýto

Odborník na financie zo spoločnosti Swiss Life Select Pavel Škriniar je presvedčený, že otázka dedenia dôchodkových úspor nemá byť o minutí peňazí v krátkom čase. „Dôchodkové zabezpečenie má za úlohu zabezpečiť život na dôchodku, teda až do smrti. Možnosť minúť peniaze jednorazovo a následne spadnúť do záchrannej siete sociálneho systému nie je to, o čo by pri dôchodkovom sporení malo ísť,“ argumentuje.

Ak sa penzista dožije druhej fázy po uplynutí prvej desiatky rokov, dostane na výber: buď si „zakúpi“ doživotný dôchodok z druhého piliera zo zvyšných úspor, ktoré ale potom už nebude môcť nikto zdediť v prípade jeho úmrtia, alebo si ich nechá v DSS a budú sa môcť dediť. Tieto zmeny by mali podľa ministerstva práce zvýšiť penzie zo sporenia mimo predvolenej investičnej stratégie o 13 percent a s ňou až o 27 percent.

Po novom Krajniak navrhuje aj zrušiť poplatky za vedenie účtov sporiteľov, ako aj poplatky za zhodnotenie majetku v indexovom dôchodkovom fonde. Týmto krokom chce viac zatraktívniť sporenie. Zruší sa poplatok za vedenie osobného dôchodkového účtu. V súčasnosti je tento poplatok vo výške 1 percenta z príspevku sporiteľa. Poplatok za správu účtu je vo výške 0,3 percenta ročne. Ten by mal zostať zachovaný. Zruší sa poplatok za zhodnotenie majetku v indexovom fonde. V súčasnosti je vo výške 10 percent za zhodnotenie. Ministerstvo argumentuje, že za pasívne kopírovanie fondov nemusia od ľudí brať DSS také peniaze.

Prirodzene, tento krok sa nepozdáva správcom úspor. V reakcii pre denník Pravda uviedli, že k zmenám sa vyjadria najskôr o pár dní.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #dôchodok #II. pilier #Milan Krajniak