Pokračovanie článku: Blíži sa tretia vlna zdražovania potravín, hore pôjdu o 5 až 10 percent. Jedlo sa rodí na poli a v maštaliach, nie v reťazcoch

Poľsko podporuje, Slovensko prijíma memorandá

Ukážkou akčného konania je susedné Poľsko, ktorému v pondelok odklepol Brusel schému štátnej pomoci za 800 miliónov eur. Kde je Slovensko?

„Kým ostatné vlády v Európe pristupujú k aktívnym opatreniam, naša vláda je v ťažkej defenzíve,“ povedal podpredseda SPPK Marián Šolty. Pripomenul, že potraviny sú rovnako dôležité ako boj proti pandémii koronavíusu. Pred rokom boli podľa Šoltyho peniaze na očkovanie alokované, obrazne povedané, hneď po tlačovke vlády. Dnes kabinet hovorí o hospodárnosti, o nezadlžovaní štátu ,a čo povedať na to, že nám zostali očkovacie látky za 60 miliónov eur'? Opýtal sa Šolty.

Na otázku Pravdy, ako pomáha v boji proti zdražovaniu potravín samoregulačné rozhodnutie obchodných reťazcov nezvyšovať obchodnú prirážku na 13 základných druhov potravín, predseda SPPK Emil Macho konštatoval, že je fajn, keď ministerstvo pôdohospodárstva komunikuje s reťazcami. „Je to však iba forma deklarácie.“

Macho ilustroval, ako to vyzerá v praxi. Ak nejaký tovar stojí napríklad dve eurá a marža tvorí desať percent, potom obchodná prirážka je 20 centov. Keď sa cena výrobku zvýši na 2,5 eura, je prirážka pri nezmenených 10 percentách pre obchod 25 centov.

„To hovorí za všetko. Máme tu vojnu, koronu a výsledkom má byť, že obchodné reťazce, z ktorých niektoré majú zisk cez sto miliónov eur ročne, si zastabilizujú svoj profit. To nie je fér,“ povedal Macho. Jeho dodatok bol viac než zrozumiteľný: „Na druhej strane rozumieme politikom. Pokiaľ nemajú peniaze, prichádzajú aspoň s takýmito riešeniami a deklarujú ich ako opatrenie, ktoré zachráni pred rastom cien potravín. Podľa nášho názoru to pravda nie je,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK)