Slovenské pracovné miesta už obsadilo tisícky Ukrajincov

Na slovenskom pracovnom trhu sa k 13. aprílu zamestnalo 4 102 odídencov z Ukrajiny. Za týždeň tak vzrástla zamestnanosť odídencov z Ukrajiny s dočasným útočiskom o 55 percent. Viac ako štvrtina odídencov sa uplatnila ako montážny pracovník vo výrobe, desatina ako operátor výrobného zariadenia a takmer desatina ako upratovač. V tlačovej správe o tom informovalo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

14.04.2022 10:51
hranica vyšné nemecké utečenci ukrajina ukrajinci Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (10)

Najväčšie zastúpenie zamestnaných odídencov z Ukrajiny je v priemyselnej výrobe a významný podiel aj v oblasti administratívnych služieb a v ubytovacích a stravovacích službách. „Odídenci tak obsadzujú najmä tie pracovné miesta, ktoré sa dlhodobo nedarí obsadiť pre nízky záujem našich občanov, čím prispievajú k rozvoju slovenského hospodárstva," tvrdí rezort práce a sociálnych vecí.

Zamestnanci úradov práce a sociálnych vo veľkokapacitných centrách zisťujú záujem odídencov o zamestnanie, ako aj oblasti, v akých by chceli pracovať. Ponúkajú odídencom z Ukrajiny konkrétne pracovné miesta a sprostredkúvajú kontakt so zamestnávateľmi. Úrady práce pri hľadaní zamestnania pre odídencov spolupracujú s 580 zamestná­vateľmi a v niektorých prípadoch poskytli aj súčinnosť pri výberovom konaní.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Slovensko #zamestnanie #Ukrajina #odídenci