Pokračovanie článku: Vláda napriek nezhodám schválila nové dôchodky. Krajniak však musel ustúpiť

3. Zníži sa hodnota

Zmenu čaká aj takzvaná aktuálna dôchodková hodnota (ADH), ktorá sa každoročne upravuje podľa medziročného rastu priemernej mzdy. Ak minulý rok vzrástla mzda o šesť percent, aj ADH sa zvýšila o šesť percent. V záujme vyššej udržateľnosti rozpočtu však nebude rásť o celých 100, ale len o 95 percent tej zmeny. Čiže ak po novom porastú mzdy o šesť percent, hodnota ADH sa zvýši iba o 5,7 percenta.

Ekonóm Páleník tvrdí, že v záujme stabilizácie dôchodkového systému to je vhodné riešenie. Nejde však o automatický stabilizátor. Fixne nastavená hodnota môže spôsobiť, že budúce generácie budú mať jednoducho nižší príjem bez ohľadu na to, aký bude systém stabilný. Z dlhodobého hľadiska to bude mať za následok postupné znižovanie kúpyschopnosti dôchodcov.

4. Rodičovský bonus bude automatický

Najväčšou zmenou prešiel rodičovský bonus. Nárok naň má vzniknúť automaticky všetkým otcom a matkám, ktorých deti pracujú na Slovensku. Z ich odvodov sa každý mesiac odčlení 1,5 a 1,5 percenta, ktoré pôjdu priamo rodičom v penzii. Takisto sa zavádza strop vyplácaného bonusu vo výške 1,2 priemerného vymeriavacieho základu, z ktorého sa bonus bude počítať.

Krajniak pôvodne počítal s tým, že ak pracujúce dieťa zarábalo tisíc eur v hrubom, mesačne by poslalo matke aj otcovi po 25 eur. No ak minister hovorí, že bonus bude iba zhruba v polovičnej výške, rodičia pracujúceho dieťaťa by si pripísali približne 13 eur za mesiac.

Ak sa potomok rozhodne, že peniaze posielať nechce, musí to do konca októbra nahlásiť Sociálnej poisťovni. Je tam však háčik. „Nárok na rodičovský dôchodok v takomto prípade zanikne od prvého dňa sledovaného kalendárneho roka. Sledovaný kalendárny rok je najskôr šiesty kalendárny rok nasledujúci po kalendárnom roku, v ktorom naposledy vznikol nárok na rodičovský dôchodok,” píše sa v návrhu. To znamená, že vyplatenie bonusu je fixované na obdobie minimálne piatich rokov bez ohľadu na to, ako sa pracujúce dieťa rozhodne. Prvých päť rokov sa bude vyplácať automaticky. Až v 5. roku do konca októbra musí pracujúce dieťa vyhlásiť, že nárok má zaniknúť.

Opatrenie, ktoré Krajniak odhadol na pol miliardy eur zo štátnej kasy len v prvom roku od spustenia, už narazilo na kritiku ekonómov, ale aj ministra financií Matoviča, ktorý ho označil za pridrahé. Po stredajšom rokovaní vlády ho preto skresal na polovicu nákladov. Do parlamentu však návrh odchádza s výhradami od všetkých koaličných partnerov.

„Ak minister príde s tým, že chce peniaze do svojho rezortu navyše, musí prísť aj s návrhom, odkiaľ na to zobrať. Tá druhá časť úlohy sa zatiaľ Milanovi Krajniakovi nijako nepodarila. Návrhy, s ktorými prišiel, mu spochybnili v podstate všetci relevantní ekonómovia,” povedal pre Pravdu Matovič. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť tiež upozorňuje, že rodičovský bonus nie je motivačný úplne rovnomerne. „Ľudia s najvyšším dôchodkom budú dostávať takmer dvojnásobný rodičovský dôchodok v porovnaní s najnižšími,“ vysvetľujú analytici.

„V prípade vysokopríjmových potomkov by zvýhodnenie mohlo byť až vo výške okolo 75 a viac desiatok eur. Pri použití minimálnej mzdy by sa penzia zvýšila o 15,58 eura,“ vyčíslila Dagmar Bednáriková zo Slovenskej komory daňových poradcov.

Komora tiež kritizuje, že bonus vylučuje bezdetných seniorov a ľudí so zdravotne hendikepovanými deťmi s nemožnosťou pracovať. Takých je asi 240-tisíc, teda pätina seniorov.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #dieťa #I. pilier #Milan Krajniak #rodičovský bonus