Pokračovanie článku: Dodávky vzácneho plynu z Odesy a Mariupoľa skolabovali. Čo to znamená pre autá či počítače?

Náhrada sa hľadá ťažko

Agentúra Reuters na základe údajov od firiem a výskumnej spoločnosti Techcet odhaduje, že 45 až 54 percent svetového neónu pochádza práve od spomínaných dvoch ukrajinských spoločností.

Svet sa bez ukrajinského neónu asi len veľmi ťažko zaobíde. „Sedemdesiat až deväťdesiat percent svetového neónu pochádza z Ukrajiny,“ povedal pre české Hospodárske noviny Petr Knap zo spoločnosti EY. Okrem Ukrajiny sa neón v malom vyrába aj v Číne či v Spojených štátoch. Toto množstvo je však zanedbateľné a podľa Petra Knapa na svete nie je nikto, kto by bol schopný tieto dodávky nahradiť. S jeho výrobou by síce mohli začať aj ďalšie firmy po celom svete, lenže spustenie výroby by trvalo deväť mesiacov až dva roky, uviedol pre CNN marketingový riaditeľ spoločnosti Supplyfram Richard Barnett. Zastavená produkcia neónu sa časom prejaví u samotných výrobcov čipov. Všetko bude závisieť len od toho, aké veľké zásoby neónu obiehajú v dodávateľských reťazcoch a aké objemy majú výrobcovia na skladoch.

Doležal Čítajte viac Ministerstvo dopravy podporí autobusových prepravcov, vyhlásilo malú a veľkú schému pomoci

Pred inváziou ukrajinská spoločnosť Ingas vyrábala 15– až 20-tisíc metrov kubických neónu mesačne pre zákazníkov na Taiwane, v Kórei, Číne, Spojených štátoch a v Nemecku. Približne 75 percent dodávok neónu išlo do čipového priemyslu, povedal pre Reuters obchodný riaditeľ spoločnosti Nikolay Avdzhy. Spoločnosť sídli v prístavnom meste Mariupoľ, ktorý je obkľúčený ruskými silami, ktoré minulý týždeň zničili aj pôrodnicu. Druhý najväčší vývozca neónu Cryoin, ktorý produkoval zhruba 10– až 15-tisíc metrov kubických neónu mesačne, vyrába v Odese. Prevádzka zastavila výrobu preventívne už 24. februára.

Odhady toho, koľko neónu majú výrobcovia čipov na skladoch, sa síce výrazne líšia, ak sa ale konflikt bude naťahovať, môže to výrobu negatívne ovplyvniť, varoval analytik spoločnosti CFRA Angelo Zino. Taiwanské spoločnosti, ktoré sú najväčšími zmluvnými dodávateľmi polovodičov na svete, si už stihli podľa tamojšieho rezortu hospodárstva vytvoriť dostatočné zásoby neónu. Jednou z nich je spoločnosť TSMC, ktorá sa za posledných niekoľko rokov stala najvýznamnejšou svetovou polovodičovou firmou. Jej výrobky sú doslova všade a mnohí sa s nimi stretávajú denne. Ľudia pritom často vôbec netušia, že ich telefón, tablet, počítač či inú spotrebnú elektroniku poháňajú malé technologické súčiastky, ktoré vznikli v jednej z fabrík taiwanskej firmy.

„Najväčší výrobcovia čipov, ako sú Intel, Samsung alebo TSMC, majú väčšiu kúpnu silu a prístup k zásobám, ktorými môžu pokryť výrobu dlhšiu dobu,“ uviedla pre agentúru Reuters prezidentka spoločnosti Techcet Lity Shon-Roy. Na druhej strane menšie továrne ale podľa nej dostatočné zásoby mať nemusia.

Pre peňaženky Slovákov táto situácia neveští nič dobré. Okrem dlhšej čakacej doby na technologické výrobky ako sú autá či počítače, to môže znamenať aj rast ich cien.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #automobilky #vojna na Ukrajine #čipy