Pokračovanie článku: J&T utlmuje aktivity v Rusku, Slovnaft má pripravený krízový scenár. Slovenské firmy bojujú s následkami vojny

Ukrajinské a ruské firmy na Slovensku

Nielen Slováci majú svoje firmy na východe, ale aj Ukrajinci či Rusi vlastnia firmy alebo pobočky na Slovensku. Ruskí a ukrajinskí podnikatelia podľa Petry Štěpánovej, analytičky Dun & Bradstreet vlastnia na Slovensku až 3 284 spoločností. „Aktívnejší na našom trhu sú Ukrajinci, ktorí tu vlastnia 2 174 firiem s objemom základného kapitálu cez 40 miliónov eur. Podnikatelia z Ruska na Slovensku ovládajú 1 110 subjektov s kumulovaným imaním presahujúcim hranicu 70 miliónov eur,“ opisuje a dodáva, že Ukrajine patrí aktuálne piata priečka v rebríčku najčastejších zahraničných vlastníkov našich spoločností, Rusku zas jedenásta.

Ako uvádzajú dáta Dun & Bradstreet, podnikatelia z daných krajín najčastejšie ovládajú spoločnosti, ktorých ročný obrat nepresahuje jeden milión eur a počet zamestnancov buď nie je verejne dostupný, prípadne majú dané firmy najviac dvoch zamestnancov. V prípade Ruska na Slovensku evidujeme 156 firiem s maximálne dvoma pracovníkmi, pri 898 firmách sa počet zamestnancov nedá z oficiálnych dát zistiť. V prípade Ukrajiny je registrovaných 334 subjektov s najnižším počtom zamestnancov, pri 1 714 firmách nie je ich počet verejne dostupný, informuje Dun & Bradstreet.

Z analýzy zároveň vyplýva, že najviac tamojších podnikateľov ovláda slovenské firmy sídliace v Bratislavskom kra­ji.

Štěpánová informuje, že najviac ruských a ukrajinských podnikateľov na Slovensku podniká v rovnakom segmente. Do top trojice segmentov patria veľkoobchod, maloobchod, opravy a údržba (276 ruských a 428 ukrajinských firiem), administratívne a podporné činnosti (203 ruských a 374 ukrajinských firiem) a profesijné, vedecké a technické činnosti (200 ruských a 313 ukrajinských firiem).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Slovensko #Rusko #vojna na Ukrajine