Ceny potravín v dôsledku vojny poletia nahor, pre vyše 100 miliónov ľudí to môže znamenať problém

Útok Ruska na Ukrajinu ohrozuje globálne zásoby potravín. Uviedol to v utorok nórsky výrobca priemyselných hnojív Yara International, pričom dodal, že producenti musia urobiť všetko preto, aby znížili svoju závislosť od dodávok surovín pre agrosektor z Ruska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

01.03.2022 16:26
kombajn, žatva, superpočítač, moderné technológie Foto: ,
Kombajn nielen mláti obilie, ale jeho počítač okamžite vyhodnocuje úrodu zo všetkých aspektov.
debata (1)

Rusko a Ukrajina sú najväčšími vývozcami viacerých kľúčových potravinových komodít. Napríklad na globálnom exporte pšenice sa spolu podieľajú takmer 30 %, na globálnom vývoze kukurice 19 % a v prípade exportu slnečnicového oleja až 80 %.

Pšenica Čítajte viac Pšenica je najdrahšia za 15 rokov. Nasledovať ju má aj kukurica

Rusko však navyše vyváža aj veľký objem produktov určených na zabezpečenie výživy plodín, dodala spoločnosť Yara. Na celkovej európskej spotrebe týchto produktov sa Rusi podieľajú zhruba štvrtinou. Rusko dodáva aj zemný plyn na výrobu dusíkatých hnojív.

„Vzhľadom na súčasnú geopolitickú situáciu sú najväčšie zdroje surovín na zabezpečenie produkcie potravín v Európe do veľkej miery limitované, pričom alternatívy na najbližšie obdobie nie sú,“ uviedla nórska firma.

Výkonný riaditeľ Svetového potravinového programu (WFP) David Beasley v týchto dňoch varoval, že vojna na Ukrajine bude mať dramatický vplyv na možnosti organizácie zabezpečiť dostatok potravín pre vyše 100 miliónov ľudí. Dodal, že ceny potravín, palív a náklady na dopravu „poletia nahor“.

Podľa firmy Yara jedným z možných dôsledkov bude, že iba najprivilegova­nejšia časť svetovej populácie bude mať prístup k dostatočnému množstvu potravín. Ako dodala, zatiaľ čo vysoké ceny môžu mať krátkodobo pozitívny vplyv na zisky, v dlhodobom horizonte povedú k neudržateľnému potravinovému systému, hladovaniu a konfliktom. „Je preto dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo začalo pracovať na znížení závislosti pri produkcii potravín od Ruska, aj keď alternatív momentálne veľa nie je,“ uviedla nórska spoločnosť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #rast cien #vojna na Ukrajine