Pokračovanie článku: Tisícom Ukrajincov sa otvára pracovný trh. Štát pre nich mení pravidlá

Dlhodobý problém využíva konkurencia

Zamestnávatelia pritom poukazujú na fakt, že na slovenskom trhu práce sa dlhodobo nedarí obsadiť tisíce pozícií občanmi Slovenska alebo Únie. Chýbajú najmä lekári, zdravotnícky personál, opatrovatelia, softvéroví špecialisti, vodiči, stavbári, mechanici, operátori či pracovníci v službách.

„Cudzinci na Slovensku vypĺňajú medzery na pracovnom trhu. Prichádzajú „hotoví“ zamestnanci, náklady na ich vzdelanie a pracovné a odborné zručností nemusí znášať Slovensko. Zamestnať pracovníka z krajiny mimo EÚ je však časovo a administratívne náročné, zamestnávatelia preto po nich siahajú až keď sa im nepodarí obsadiť pozíciu občanom Slovenska alebo inej krajiny EÚ,” uvádza Vatráľová.

Trend zamestnávania nových cudzincov sa podľa Kráľa skrz prijatú legislatívu zastavil v roku 2016. „Odvtedy sme prijali iba minimum nových zdravotníkov. Je zarážajúce, že to, čo stačí na uznanie odbornej spôsobilosti ukrajinského lekára napríklad v Česku, na Slovensku nie je dostatočné. O Ukrajincov, ktorí sú odborne zdatní, majú dnes eminentný záujem okolité krajiny ako Česko, Poľsko a Nemecko. Tento konkurenčný súboj so Slovenskom jednoznačne vyhrávajú,” upozorňuje.

Sociologička Jana Kadlečíková z Centra pre výskum etnicity a kultúry poukazuje najmä na zásadný rozdiel medzi zamestnaním cudzinca z iného štátu EÚ a občanom tretej krajiny. Ten druhý v poradí totiž musí najskôr pred príchodom na Slovensko žiadať úrady o povolenie na zamestnanie a s tým súvisiace povolenie na pobyt. Občan EÚ má len ohlasovaciu povinnosť. „Ak stratí občan tretej krajiny zamestnanie, má len určité krátke obdobie na to, aby si našiel novú prácu, inak stráca povolenie na pobyt a musí odísť,” hovorí Kadlečíková.

Okrem toho situáciu pracujúcim cudzincom na Slovensku komplikuje jazyková bariéra na úradoch, tiež je pre nich komplikované porozumieť všetkým právam a povinnostiam, ktoré ako zamestnanci majú, keďže väčšina je dostupná len v slovenčine. IOM upozorňuje najmä na agentúry, ktoré zneužívajú neznalosť právnych predpisov a slovenského jazyka cudzincov. Tí sa potom dostávajú do problémov pre splnomocnenia, či podpísané prázdne papiere, na základe ktorých potom agentúry rušia cudzincom pobyt, ak si nájdu inú prácu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný trh #migrácia #vojna na Ukrajine