Šéf regulačného úradu: Vítame zmrazenie cien elektriny od Slovenských elektrární, domácnosti sme dostatočne ochránili

Chodí nám veľa podnetov, či sú nové zálohy od dodávateľov, aj elektriny či plynu, oprávnené. Zriadili sme aj novú sekciu energetického ombudsmana, ktorý rieši takéto prípady, hovorí pre Pravdu predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrej Juris.

26.02.2022 19:15
Andrej Juris, Foto:
Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris
debata (2)

Vykurovacia sezóna sa pomaly končí, no energetici už pozerajú na rok 2023. Aké ceny čakajú odberateľov?

Trhy s energiami sú v súčasnosti veľmi turbulentné. Ceny sú vysoko, no zároveň dramaticky kolíšu a menia sa zo dňa na deň. Preto sa aj nám ťažko odhaduje, čo bude. V tohtoročných cenách sme do priemeru započítavali ceny za prvých šesť mesiacov 2021. To nám umožnilo eliminovať výrazné zdražovanie, ktorého svedkami sme boli na jeseň a v zime. Pre rok 2023, pokiaľ ceny ostanú na aktuálnych úrovniach, by pri tomto vzorci cena za dodávku elektriny pre regulovaných odberateľov vychádzala z priemeru na úrovni dvojnásobku toho, čo máme tento rok. Teda namiesto približne 62 eur za megawatthodinu na asi 120 eur za megawatthodinu a viac.

Čo s tým spraví ÚRSO?

My sa, samozrejme, budeme snažiť využiť všetky nástroje v našich kompetenciách na to, aby sme tento rozdiel zmiernili. Napríklad tak, že upravíme ceny v iných položkách, ako je cena za distribúciu, za prenos, tarifu za prevádzku systému a dosiahneme úspory, ktoré by tento nárast zmiernili. Tieto úspory vidíme ako možnosť aj do budúceho roka, je priestor, aby sa to premietlo do regulovaných cien. Zároveň sme vo finále tvorby novej regulačnej politiky, v marci by ju mala prijať regulačná rada a následne spraví úrad novú cenovú reguláciu, kde tie aspekty, ktoré vnímame ako možné úspory a možné zvýšenie efektívnosti celého systému premietneme do reality, do celého regulačného rámca a od 1. 1. 2023 môžu byť platné.

Vladimir Putin Čítajte viac Energetický analytik: Absolútnou prioritou je určite zníženie závislosti od Putina a jeho rozmarov a vydierania

Zároveň úrad analyzoval nedávne cenové konania v tepelnej energetike a v rámci nich skúsenosti a postupy tých teplárenských spoločností na Slovensku, ktorým sa podarilo pre rok 2022 v maximálne možnej miere zmierniť nežiaduce dopady extrémneho zdraženia cien plynu na svetových burzách na slovenské domácnosti.

Keďže predikcia ceny plynu na burzách zostáva v súčasnosti naďalej nepriaznivá, úrad aj na základe vyhodnotenia spomínaných postupov teplárenských spoločností odporúča v tomto roku teplárenským spoločnostiam pamätať napríklad na to, aby nakúpili v priebehu roka na trhu plyn za minimálne možné ceny, zvážili dobrovoľné zníženie oprávnených nákladov a primeraný zisk, či účtovanie tarify za teplo pod úrovňou maximálnych cien, atď.

Nedávno vláda podpísala memorandum so Slovenskými elektrárňami a zaviazala sa, že ceny pre zraniteľných odberateľov na roky 2023 a 2024 udrží na úrovni tohto roka. Čo si o tom myslíte?

To absolútne zmení situáciu. Treba doriešiť ešte mnoho detailov, aby sme to dostali do realizácie, no zavedenie tohto opatrenia by mohlo celý dosah trhových cien na zraniteľných odberateľov eliminovať. Takéto rozhodnutie v tejto dramatickej situácii na trhoch s energiami preto veľmi vítame.

Ako to môže fungovať v praxi, budú mať domácnosti limity? Ako to zariadiť, aby vily s bazénmi nemohli čerpať takéto výhody?

Samozrejme, takéto opatrenia sú absolútne oprávnené. Objem elektriny, ktorá by totiž takto mala byť poskytovaná za zľavnenú cenu, je limitovaný, preto treba rozhodnúť, podľa akých kritérií a komu bude k dispozícii. Čo sa týka implementácie, podobný systém funguje vo Francúzsku. Od roku 2011 poskytuje časť elektriny vyrobenej z jadra za zvýhodnenú cenu pre cielenú skupinu odberateľov. Dodávatelia zdokumentujú, aký objem odberajú domácnosti a iní odberatelia, ktorým je schéma určená. Na začiatku roka sa predrezervuje určitá kapacita a na konci roka sa spraví zúčtovanie, aby sa úspory dostali k tým, ktorí ich potrebujú. Takéto nastavenie schválila aj Európska komisia, čiže nie sú ani pochybnosti o možnom narušení súťaže na trhu a podobne.

plyn, plynovod, plynárne Čítajte viac Tranzit ruského plynu cez Ukrajinu pokračuje bez obmedzení

Urobme si väčší obraz, ide o rezervovaný objem 6,15 terawatthodín elektriny. Koľko to je v kontexte slovenskej výroby či spotreby energie?

Domácnosti na Slovensku priemerne ročne spotrebujú okolo 5,8 terawatthodiny elektriny. Celková koncová spotreba všetkých odberateľov na Slovensku je okolo 25 terawatthodín, čo zahŕňa aj veľký priemysel. Tento vyhradený objem teda určite pokryje všetky domácnosti. Ak sa vylúčia tie, čo si vyhrievajú bazény a trávniky, bude tam rezerva, ktorá sa dá poskytnúť iným zraniteľným odberateľom, ako sú malé podniky či verejné inštitúcie.

A čo ľudia, ktorí majú elektromobily? Zaplatia si viac za nabíjanie auta?

Závisí od toho, kde si ho nabíjajú a v akom režime nabíjačky pracujú. Keď si ho nabijú doma, majú ho za regulovanú cenu, ak ide o firmu, budú to mať drahšie, za neregulované ceny.

Ostaňme pri opatreniach na ochranu odberateľov. Ako hodnotíte to, čo vymyslela zatiaľ vláda?

Úrad v nadväznosti na diskusie, ktoré prebiehali ešte v decembri na hospodárskom výbore a úlohy, ktoré nám uložil, vypracoval analýzu dosahov cien elektriny, plynu a tepla na regulovaných odberateľov, teda na domácnosti a malé podniky. V materiáli, ktorý sme následne predložili v januári výboru, sme zároveň vytypovali aj viacero segmentov zákazníkov, ktorí by si podľa nás zaslúžili určitú formu dodatočnej podpory.

Ktoré to sú?

V prvom rade verejné inštitúcie – ako sú školy, domovy sociálnych služieb, samosprávy, zdravotnícke zariadenia a tiež ambulancie, pri ktorých vnímame, že pracujú s vlastnými rozpočtami a nemôžu si premietnuť tie zvýšené náklady na energie do svojich cien a príjmov, ako napríklad podnikatelia do zdražovania svojich výrobkov. Preto ide z nášho pohľadu o veľmi zraniteľnú skupinu v kontexte rastu cien, hoci sú dnes podľa pravidiel neregulované. Najmä pre skupinu odberateľov, ktorá elektrinu, plyn nakupovala z rôznych dôvodov v druhom polroku 2021, keď boli ceny dramaticky vyššie, ako v prvom polroku.

Viete spresniť, o aké rozdiely tam išlo?

Pri elektrine ako aj pri plyne bol nárast ceny od začiatku minulého roka v porovnaní s koncom roka štvor- až päťnásobný. Najmä december bol mimoriadne volatilný. Preto je tam podľa nás aj dôvod na cielenú podporu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #energie #ceny #Slovensko