Tvrdá rana pre Rusko. Nemecko zastavuje Nordstream 2, neovplyvní to však dodávky plynu do EÚ

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok oznámil, že pozastavuje projekt plynovodu Nord Stream 2 v reakcii na to, že Rusko uznalo dva separatistické regióny na Ukrajine a vyslalo tam vojakov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

22.02.2022 12:35
Rusko / Plynovod / Plyn / Potrubie / Energetika / Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (604)

Scholz povedal, že požiadal o zastavenie procesu preskúmania projektu nemeckým regulačným úradom. „Znie to technicky, ale je to nevyhnutný administratívny krok, takže nemôže dôjsť k certifikácii plynovodu a bez tejto certifikácie nemôže Nord Stream 2 začať prevádzku,“ vyhlásil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým v utorok vyzval na okamžité zastavenie projektu Nord Stream 2, ktorým sa má transportovať ruský zemný plyn cez Baltské more do Nemecka.

Podľa Zelenského Rusko musí byť potrestané za svoje kroky voči Ukrajine a „okamžité sankcie by mali zahŕňať aj úplné zastavenie Nord Stream 2“.

Zastavenie projektu Nord Stream 2 neovplyvní dodávky plynu do EÚ

Zastavenie projektu plynovodu Nord Stream 2, ktorým sa má transportovať ruský plyn do Nemecka, neovplyvní jeho dodávky do Európskej únie (EÚ), keďže ešte nie je v prevádzke. Uviedla to v utorok Európska komisia.

„Nord Stream 2 zatiaľ nefunguje, nedodáva energiu do Európy. Nie je to iný zdroj energie, je to iný plynovod pre existujúceho dodávateľa. Na súčasnej situácii sa nič nemení,“ povedal hovorca Komisie na pravidelnom brífingu. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry Reuters.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok zastavil certifikáciu plynovodu po tom, čo Rusko formálne uznalo dva odštiepenecké regióny na východe Ukrajiny.

Bratislava, bývanie, byty, domy, ceny Čítajte viac USA kúpili v Bratislave budovu, nepotvrdili, či sa sem presťahuje ich ambasáda

Nord Stream 2 je navrhnutý tak, aby zdvojnásobil dodávky plynu z Ruska cez Baltické more priamo do Nemecka a obišiel pritom Ukrajinu.

Rusko v súčasnosti dodáva Európe približne 40 % plynu. Obavy z prerušenia dodávok v dôsledku eskalujúceho napätia v súvislosti s Ukrajinou viedli Úniu v uplynulých mesiacoch k hľadaniu alternatívnych dodávok plynu z krajín vrátane Spojených štátov, Kataru, Azerbajdžanu, Nigérie, Japonska a Južnej Kórey.

Dovoz skvapalneného zemného plynu LNG do Európy dosiahol v januári rekordných približne 11 miliárd kubických metrov (m3). Podľa Komisie jej modely naznačujú, že EÚ by sa mohla túto zimu vyrovnať s čiastočným prerušením dodávok ruského plynu, pričom poukázala na súčasné úrovne zásob a krízové plány členských krajín v prípade šokov v dodávkach.

plyn, gajary Čítajte viac Moskva nechce zastaviť dodávky plynu do zahraničia, tvrdí Putin

Analytici však upozornili, že prerušenie by mohlo zvýšiť ceny plynu v Európe, ktoré v posledných mesiacoch prudko vzrástli a prinútili väčšinu štátov bloku zaviesť núdzové opatrenia na ochranu občanov pred rastúcimi účtami.

EÚ plánuje v nasledujúcom desaťročí a neskôr obmedziť svoju závislosť od dovozu fosílnych palív prechodom na obnoviteľné zdroje energie a menšiu spotrebu. V snahe splniť svoj cieľ v oblasti zmeny klímy do roku 2030, počíta so znížením spotreby zemného plynu o viac ako 25 % v porovnaní s úrovňami z roku 2015.

Plyn pri spaľovaní uvoľňuje oxid uhličitý (CO2), ale očakáva sa, že v blízkej budúcnosti si zachová významný podiel na energetickom mixe EÚ, keďže krajiny uprednostňujú postupné vyraďovanie „najznečisťujú­cejšieho“ fosílneho paliva – uhlia.

604 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Nord Stream 2