Ruská centrálna banka je pripravená konať. Krajinou zmieta inflácia, sadzby sú už teraz vysoké

Moskva 22. februára (TASR) - Ruská centrálna banka je pripravená prijať všetky potrebné opatrenia na podporu finančnej stability. Uviedla to v reakcii na otrasy na trhoch po tom, ako sa situácia na východe Ukrajiny v posledných hodinách výrazne zhoršila.

22.02.2022 12:06
voronez banka 2 Foto:
Ruská centrálna banka
debata (22)

Ruský prezident Vladimir Putin uznal separatistické regióny na východe Ukrajiny a na tieto územia poslal vojakov, aby tam „udržiavali mier“. Západné štáty ostro reagovali a hrozba ďalších sankcií voči Rusku zasiahla akciové a komoditné trhy, ako aj vývoj ruskej meny. Tá podľa agentúry Reuters zaznamenala pokles na takmer dvojročné minimum.

„Centrálna banka má vývoj situácie na finančnom trhu stále pod kontrolou a v prípade potreby je pripravená prijať všetky potrebné opatrenia na podporu finančnej stability,“ uviedla banka v oficiálnom vyhlásení. Zároveň oznámila určité zmiernenie požiadaviek na komerčné banky. Detailnejšie informácie o tom, aké kroky podnikne v prípade ďalšieho kola sankcií západných štátov proti Rusku, ktoré by mohli zasiahnuť aj bankový sektor, však nezverejnila.

Germany Foreign Policy Čítajte viac Ruský vpád na Ukrajinu otvorí otázku energetickej sebestačnosti Európy aj Slovenska. Z východu dovážame najmä ropu a plyn

Podľa ekonóma z CentroCreditBank Jevgenija Suvorova má centrálna banka vo svojom arzenáli ako jednu z možností kľúčovú úrokovú sadzbu. Tú banka zvýšila na každom z dvoch ostatných zasadnutí o 100 bázických bodov na súčasnú úroveň 9,5 %. Vzhľadom na vysokú infláciu sa očakáva, že ju posunie nahor aj na najbližšom zasadnutí 29. apríla.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Ruská centrálna banka