Matovič: Moja daňovo-odvodová reforma ide ďalej bez kompromisov

Legislatívni odborníci Ministerstva financií (MF) SR spracovávajú legislatívnu podobu celej daňovo-odvodovej reformy. Povedal to vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu. Reforma nadobúda legislatívnu podobu bez kompromisov, teda tak, ako ju Matovič aj pôvodne navrhol.

02.02.2022 16:00
Matovič, daňová revolúcia, Foto: ,
Igor Matovič, minister financií
debata (3)

„Štvrtý týždeň legislatívny odbor na ministerstve financií veľmi intenzívne spracováva legislatívnu podobu celej reformy,“ vyhlásil Matovič s tým, že kompromisy zatiaľ rezort neurobil žiadne. „V tej podobe, ako som navrhoval, zatiaľ sa spracováva legislatíva,“ zopakoval Matovič.

Minister financií predstavil svoju daňovo-odvodovú „revolúciu“ na štyroch tlačových konferenciách uprostred novembra minulého roka.

Počas prvej konferencie predostrel svoju víziu o novej podpore rodín s deťmi. Táto časť spočíva vo zvyšovaní niektorých rodinných príspevkov pre rodiny s deťmi – prídavku na dieťa, daňového bonusu, príspevku na krúžky a doučovanie a rekreačného bonusu. Príspevky by sa odvíjali od toho, či ide o pracujúcich alebo nepracujúcich rodičov. Pri rodine, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, tieto opatrenia dokopy tvoria 200 eur na dieťa mesačne, pri nepracujúcich rodičoch 100 eur.

Eduard Heger Čítajte viac Matovičova daňovo-odvodová revolúcia: Heger, Sme rodina a Za ľudí sú za, SaS čaká na odpovede

Následne ukázal, ako by sa mohla po novom zdaňovať práca. Navrhol, aby bol celý systém zdaňovania práce založený na dvoch číslach – z hrubej mzdy zamestnanca má zamestnávateľ zaplatiť 39-percentný odvod a zamestnanec má z hrubej mzdy odviesť 19-percentnú daň.

Na tretiu konferenciu si zase nechal zmeny pre podniky. Daň z príjmu pre právnické osoby (DPPO) by sa mohla podľa jeho návrhu znížiť z 21 % na 19 %. Podnikatelia by zároveň mohli mať flexibilné odpisy majetku na produktívne investície, či možnosť tzv. skupinového zdaňovania.

V poslednom rade predstavil časť „revolúcie“, ktorá sa týkala živnostníkov a reštaurácií. Účtujúce samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) by mali podľa jeho návrhu platiť o štvrtinu nižšie odvody ako zamestnanci, a to 29 %. Ako alternatíva voči paušálnym výdavkom by mala fungovať paušálna daň vo výške 29 %. DPH pre služby reštaurácií by mala predstavovať desať percent. To posledné však podmieňuje zavedením detského menu, tzv. „eko menu“ a povinným servírovaním krčahu vody grátis automaticky ku každému jedlu. Zmeny navrhol aj pri tringeltoch, tie by mali byť po novom súčasťou účtu, a to vo výške deviatich percent z celkovej sumy účtu bez DPH.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma