Pokračovanie článku: Omikron môže vyradiť desiatky tisíc zamestnancov, upozorňujú zväzy. Ako sa firmy pripravujú na ďalšiu vlnu?

Hypotetický scenár

Aj pre ďalšiu slovenskú automobilku je prioritou ochrana zdravia zamestnancov a spomalenie šírenia epidémie. Interný krízový štáb v spoločnosti Volkswagen Slovakia situáciu priebežne sleduje, vyhodnocuje a zavádza opatrenia v súlade so štátnymi nariadeniami a usmerneniami. „V týchto náročných časoch je zároveň mimoriadne dôležitá flexibilita pracovnej sily,“ uviedla Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagen Slovakia. Zároveň dodáva, že v tejto chvíli je predčasné konkretizovať ich kroky pri „hypotetických“ scenároch.

Spoločnosť Duslo vyrába a produkuje dominantne minerálne hnojivá a gumárenské chemikálie v nepretržitom režime. Prípadné výpadky ľudí môžu ohroziť celú výrobu, distribúcia a funkčnosť firmy, tvrdí generálny riaditeľ Duslo Petr Bláha. „Vzhľadom na to, že v našej spoločnosti pracuje cca 2 000 zamestnancov, tak sme veľmi pravdepodobne v nejakom ohrození pri pandémii omikron,“ hovorí Bláha. Vo firme sa domnievajú, že na prípadné výpadky zamestnancov sa takto dopredu nedá žiadnym spôsobom pripraviť. „Hlavne vzhľadom na to, že nevieme a ani netušíme, čo nás môže čakať s pandémiou omikronu. Keby to bolo také jednoduché, tak by boli určite svet, jednotlivé štáty a následne aj jednotlivé spoločnosti aj fyzické osoby lepšie pripravené v boji proti tejto nákaze,“ uviedol Bláha. Taktiež dodal, že vo firme dodržiavajú epidemiologické opatrenia, povinné testovanie osôb bez vakcinácie podľa platných podmienok, ktoré prikazuje vláda.

Sulík: Jeden test za týždeň stačí, potom sa uvidí

Testovanie zamestnancov by malo zostať v režime raz týždenne, nie dvakrát, ako bolo uvádzané v Návrhu opatrení proti omikronu, ktorý vláda schválila na stredajšom (12. 1.) zasadnutí. Povedal to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) s tým, že išlo o chybu. V prípade zamestnania sa má podľa vládneho materiálu využívať v maximálnej možnej miere inštitút práce z domu, teda home office.

Prezenčne bude naďalej platiť režim OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Z materiálu tiež vyplývalo, že test bude vyžadovaný aspoň dvakrát do týždňa. Sulík upozornil, že táto informácia sa tam dostala omylom. „Nebude dvakrát týždenne, ostane to, ak tak pri testovaní jedenkrát za týždeň,“ ozrejmil.

„Mali sme nejaký testovací režim na mesiac december, ten sme predĺžili na mesiac január a vyhodnocujeme priebežne situáciu,“ skonštatoval s tým, že teraz ešte nevie povedať, čo bude vo februári. Je však podľa neho pravdepodobné, že zostane režim v podobe testu jedenkrát do týždňa. Zároveň priblížil, že suma, ktorá sa prepláca zamestnávateľom, bola prispôsobená trhovej cene testov. Už sa preto neprepláca šesť eur, ale štyri eurá. Zdroj: TASR

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Slovensko #zamestnanci #Covid-19 #omikron