Pokračovanie článku: Koniec míňania. Štátne úrady už nebudú môcť rozhadzovať peniaze, týkať sa to bude aj Matovičovej vlády

Otvorené dvere k miliarde eur

Schválením výdavkových limitov si krajina otvorila cestu k získaniu takmer jednej miliardy eur. Ako je to možné? Takmer pol miliardy by malo prísť aj vďaka výdavkovým limitom z plánu obnovy. Už na jar bude Slovensko posielať svoju prvú žiadosť o platbu. Na to je však potrebné splniť 14 kľúčových míľnikov, ktoré si krajina stanovila. Jedným zo spomínaných míľnikov sú aj výdavkové limity. Slovensko je tak vďaka ich schváleniu bližšie k získaniu prvej platby v objeme 458 eur z plánu obnovy.

Na druhej strane ich zavedenie bolo jednou z troch podmienok Matoviča na uvoľnenie dodatočných výdavkov v objeme 500 miliónov eur v tohtoročnom rozpočte. Jeho podmienka pre uvoľnenie pol miliardy z pokladničnej správy totiž bola schváliť tri kľúčové reformy – zákon o dlhovej brzde, výdavkové limity a dôchodkovú reformu. Peniaze navyše v novom roku pre ministerstvá pustí len vtedy, ak prejdú reformy. Schválenie výdavkových limitov tak otvorilo dvere aj k peniazom z rezervy.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #výdavkové limity #Igor Matovič #výdavkové stropy