Pokračovanie článku: Konečne, hovoria prevádzky, ktoré opäť otvorili svoje brány. Akú majú návštevnosť?

Veria v lepšie zajtrajšky

Gastro otvára brány svojich prevádzok, pričom v niektorých prípadoch sa prevádzky otvárajú až po dlhých troch mesiacoch. „Pre ekonomicky zdevastovaných majiteľov prevádzok je to nádej v lepšie zajtrajšky. Bez zavedenia kompenzácií, ktoré sú ešte stále predmetom rokovania, to mnohí podnikatelia nezvládnu. Jediným funkčným opatrením, ktoré podnikateľom reálne pomôže prežiť, je mať prevádzku plnohodnotne otvorenú, čo nám bolo v priebehu uplynulého roka upierané po dobu viac ako 240 dní,“ tvrdí Pavlovský.

Prevádzkovatelia vedia, že toto nie je dlhodobé riešenie a denne prichádzajú o veľké sumy. „Štátna pomoc je totiž pre nás stále diskriminačne nedostupná. Podobne ako pre všetkých zamestnávateľov v gastropodnikoch, ktorí majú viac ako 50 zamestnancov a dosiahli limit pomoci de minimis či nemajú ústretového prenajímateľa,“ poznamenal Laš zo spoločnosti Medusa. Riešenie vidí v rýchlom znížení DPH, na ktorom sa zhoduje väčšina politikov v Európe i na Slovensku. „Len nám Slovákom chýba ten povestný krôčik,“ uviedol Laš. K tomu dodáva, že verí, že čoskoro k nemu dôjde a potom už, ak budú mať otvorené, nebudú pýtať nič. V inom prípade sa však budú musieť obrátiť na európske inštitúcie pre diskriminačné zaobchádzanie.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #prevádzky #gastro