Aké udalosti budú hýbať slovenskou ekonomikou v roku 2022

Spustenie Mochoviec, plán obnovy či dôchodková reforma. To je len hŕstka z očakávaných udalostí, ktoré nás čakajú v roku 2022. Denník Pravda pripravil prehľad toho, čo nás v roku 2022 neminie.

02.01.2022 15:36
Eduard Heger Foto: ,
Eduard Heger
debata (5)

Rekordný nárast cien

7 percent. Taký má byť cenový rast na začiatku tohto roka. Predpovedajú to ekonómovia z centrálnej banky. Zároveň by to mal byť aj vrchol. Následne by ceny mali zamieriť nadol. Mierne klesať by mali počas roka 2022 a v tom ďalšom by sa mali vrátiť na úroveň 2 až 3 percent.

Plán obnovy

Žiadosť o prvú platbu vo výške 458 miliónov eur bude Slovensko pýtať už túto jar. Pôjde o historický míľnik. Slovensko na jar už bude musieť mať schválené kľúčové reformy v súdnictve, vysokom školstve či výdavkových stropoch.

Vladimir Balaz, Vladim?r Bal??, Čítajte viac Ekonóm Baláž: Matovičova reforma? 2,6 miliónom ľudí sa čiastočne uľaví, budú mať viac peňazí

Vývoj cien energií

Energie boli a zrejme aj budú ťahúňom rastu celkovej inflácie. Vývoj ceny elektriny a plynu na európskej burze bude ostro sledovaný aj tento rok.

Dôchodková reforma

Azda najkľúčovejšia reforma z pohľadu udržateľnosti verejných financií. Minister práce Milan Krajniak predstavil prvé obrysy zmien prvého, druhého aj tretieho piliera, o ktorých odborníci stále debatujú. Vláda sa blíži do polovice svojho funkčného obdobia a bude kľúčové, aké zmeny sa premietnu do praxe.

Masívna obnova domov

V nasledujúcich pár rokoch sa rozbehne na Slovensku veľká dotačná schéma na obnovu 30-tisíc rodinných domov. Žiadateľ si bude môcť vypýtať 16 600 eur od štátu. Druhú polovicu si bude môcť požičať za zvýhodnený úver. Prvá výzva má byť spustená na jeseň tohto roka.

Spustenie Mochoviec

Tretí blok atómovej elektrárne Mochovce by mal začať vyrábať elektrinu už začiatkom tohto roka. Plán nabehnúť do plnej prevádzky potvrdil aj minister hospodárstva Richard Sulík.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #dôchodková reforma #2022