Pokračovanie článku: Sulík: Povinné očkovanie odmietame. Ľudia pre nás nie sú dezoláti a opice

Spravil podľa Vás štát dosť na to, aby presvedčil ľudí dať sa zaočkovať?

Nespravil toho hodne veľa. Je u nás zásadný odpor voči očkovaniu, aj vďaka našim skvelým opozičným politikom. Je to téma, s ktorou sa musíme popasovať. Aktuálne máme tie 200 a 300 eurové prémie, na ktorých sa dohodla celá koalícia, aj my sme ich podporili, preto dúfam, že povedú k tomu, že sa nechá zaočkovať viac ľudí.

Neočkovaní sa vo firmách povinne testujú, to však firmám prepláca štát. Prečo si nedoplácajú sami zamestnanci?

Je to na debatu. Ja som toho názoru, že určitá spoluúčasť štátu, aj toho človeka, ktorý sa nechá testovať, by bola primeraná. Pol na pol alebo podobne. Musí to byť však súčasťou komplexnejšieho riešenia. Ucelene rozhodnúť, kto bude testovať, kde bude testovať, ako sa to bude nahadzovať do systému, aby nedochádzalo k podvodom. S týmto všetkým musíme počítať pri komplexnom rozhodovaní ako ďalej. Hlavne to nemôžeme každý týždeň meniť.

Čo bude teda ďalší krok v očkovacej stratégii?

Predovšetkým je to agenda ministra zdravotníctva, ja sa mu tu nebudem montovať do kapusty a verejne deklarovať návrhy, čo by mal kto robiť ohľadom očkovania. Ja svoj názor vyjadrujem, no podľa možností najmä na vláde a nie len tak verejne bez predchádzajúcej diskusie.

Aký je váš názor na to, aby si neočkovaní hradili náklady spojené s prípadnou hospitalizáciou, keď sa nakazia?

Určite som za to, aby si rozumnou mierou prispievali z vlastného. To už sa dá totiž aj vyčísliť. Vieme, koľko priemerne stojí pobyt v nemocnici u zaočkovaného pacienta, koľko u nezaočkovaného a vieme sa dohodnúť, koľko z tohto rozdielu by mal platiť každý, kto skončil v nemocnici a nebol zaočkovaný.

Vy ste napriek tomu proti povinnému očkovaniu. Prečo?

Je to príliš veľké obmedzenie osobnej slobody. Štyridsať rokov sme mali naše osobné slobody vážne obmedzené, nesmelo sa prakticky nič, len držať ústa. Ja som však toho názoru, že naša slobodná spoločnosť musí byť natoľko silná, že dokáže dovoliť ľuďom robiť aj zlé rozhodnutia. To je prvý dôvod. Druhým je, že by to len podnecovalo korupciu. Ten, kto sa nechce dať ani za svet zaočkovať, totiž bude mať na výber. Buď zaplatí 330 eur pokutu a bude naďalej nezaočkovaný, alebo si nájde lekára, ktorý prijme úplatok, dá mu úplatok, ten lekár vakcínu strekne do umývadla, do systému zaeviduje, že ten človek je očkovaný a on získa všetky benefity, hoci sa vakcíne vyhol podvodom. To považujem za nesprávne. Ešte je aj tretí dôvod, takýmto opatrením by sme do nepríčetnosti vytočili veľkú časť obyvateľstva. A my chceme byť vláda všetkých ľudí, nie povedať si, že tamto sú dezoláti a opice.

Ste skoro dva roky ministrom. Čo sa vám podarilo zatiaľ presadiť, na čo ste najviac hrdý?

Určite na kilečko 1, na to, že sme dali dokopy kilečko 2, ktoré bude čoskoro na vláde. Dobre sme rozbehli dubajské Expo, hoci doma sa riešili hlavne minerálky, ale my sme to Expo naozaj dobre rozbehli. Stavia sa priemyselný park Valaliky, kam verím, že do konca volebného obdobia pritiahneme prvého investora. Karol Galek sa popasoval so zimným energetickým balíčkom. Prijali sme pravidlo „One in, two out“, teda, že keď sa prijme nová regulácia, dve staré sa musia zrušiť. Schválili sme národnú vodíkovú stratégiu.

© Autorské práva vyhradené

322 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Richard Sulík #plynová kríza #minister hospodárstva #ceny energií