Vláda oživila pomoc firmám na platy zamestnancov zo schémy 3B

Vláda na svojom stredajšom rokovaní odobrila návrh ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) opätovne oživiť opatrenie 3B v rámci schémy štátnej pandemickej pomoci. Opatrenie, ktoré prispieva zamestnávateľom na platy zamestnancov na základe poklesu tržieb, bude platiť pre firmy, ktoré zamestnávajú najviac 49 zamestnancov v pracovnom pomere a ktorí majú najmenej 40-percentný pokles tržieb. Rezort práce vyčíslil dodatočné náklady na viac než 24 miliónov eur.

22.12.2021 11:43
vláda Foto: ,
Rokovanie Vlády SR.
debata (2)

Ministerstvo vo vlastnom materiáli spresnilo, že do celkového počtu zamestnancov (firma ich môže mať maximálne 49) sa na tento účel započítavajú zamestnanci v pracovnom pomere bez ohľadu na rozsah úväzku. „Výška príspevku je určená ako 80 % celkovej ceny práce zamestnanca v príslušnom mesiaci,“ napísali v materiáli.

Pravidlá vyplácania pomoci sú nastavené tak, že ak má firma pokles tržieb od 40 do 59,99 %, dostane na zamestnanca maximálne 450 eur, ak od 60 do 79,99 %, tak dostane najviac 630 eur na zamestnanca a ak má spoločnosť viac než 80-percentný pokles tržieb (vrátane), na zamestnanca môže dostať najviac 810 eur.

kalendár, kalkulačka, peniaze, podnikanie, SZČO Čítajte aj V rámci prvej pomoci sa zatiaľ vyplatilo takmer 1,93 miliardy eur

„Potrebné zvýšenie o 24.120.165,73 e­ura zohľadňuje očakávané dodatočné výdavky potrebné na vyplácanie pomoci cez opatrenie 3B za december 2021 podľa navrhovanej schémy, ako aj očakávaný presun určitej časti prijímateľov z opatrenia 3A na opatrenie 3B,“ vysvetlil rezort v materiáli.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #rokovanie vlády #pandemická pomoc