Pokračovanie článku: Tajomstvo kvalitného medu. Viete, aký je rozdiel medzi lacným sladidlom a pravým medom?

Čo med, to iná chuť

Každá dobre vedená domácnosť by mala mať doma aspoň štyri druhy medu. Tak ako si ľudia, ktorí sa zamilovali do vína, zakladajú vinotéky, mali by mať aj medotéky. Na vianočnom stole by sa mal servírovať predovšetkým agátový med. Je totiž prirodzene tekutý a ideálny na potretie vianočnej oblátky a tiež sa s ním dobre robí obradný krížik na čelo, ktorým sa začína tradičná slovenská štedrá večera.

Agátového medu sa tohto roku vyzbieralo 1,5 milióna kilogramov. Teoreticky by teda mohol byť agátový med v každej slovenskej rodine, ktorých je zhruba 1,2 milióna. Pravdaže, jedno je teória a druhé prax, niekto má doma možno len agátový med a iní len ten, čo im blízky trh v poslednej chvíli ponúkol.

Pristavme sa pri niektorých medoch a ich vlastnostiach a cenách. Med podobne ako víno treba vedieť dobre spárovať s jedlom a tiež vedieť, aké choroby ním preventívne odrážať a krotiť. Spomínaný agátový med má cenový kurz od 8 do 10 eur za kilogram. Slnečnicový stojí na Slovensku v rozpätí od 6 do 8 eur. Milan Rusnák ho radí použiť pri pečení mäsa a koláčov, zvýrazní ich chuť.

Repkový med sa predáva od 6 do 7 eur za kilogram. Je to mimoriadne cenný med. Obsahuje mnohonásobne väčší počet peľových zŕn ako ostatné medy a včelári ho považujú za enyzmaticko-vitamínovú a bielkovinovú bombu. Možno aj preto, že jeho organickou súčasťou býva 50 nektárov z práve kvitnúcich ovocných a iných stromov.

Kvetové jarné medy, ktorých je spravidla najviac, vyjdú na 6–7 eur, lúčne stoja od 7 do 8 eur. Lipové medy, s ktorými slovenskí včelári vyhrávajú svetové súťaže, sa pohybujú v rozmedzí 8–10 eur nuž a ešte drahšie sú medovicové medy, od 9 do 14 eur.

Pohánkový s vôňou prasiatok

Za zmienku stojí pohánkový med. Na Slovensku je vzácny a dorábajú ho napríklad manželia Jozef a Štefánia Paulenovci z Horných Chlebian, ktorí zaň vďačia tomu, že poľnohospodári zo spoločnosti Selekt pestujú pohánku. Pohánka prináša hneď dva úžitky, jednak ozdravuje pôdu, jednak ľudské zdravie, pretože pohánkový med obsahuje rutín, ktorý rozširuje cievy a pomáha srdcovo-cievnej sústave.

Pravda, rubom pohánkového medu je jeho aróma. "Náš priateľ moravský včelár z Bruntálu Jan Kolomy o ňom diplomaticky vraví, že v ňom cítiť koncentrát vôní vidieka a ja ľuďom, čo ho nepoznajú, bez okolkov poviem, že vonia, ako keď človek vojde medzi prasiatka. Zato jeho účinky prevyšujú tento hendikep,“ hovorí Štefánia Paulenová.

Rodina zákazníkov včelárov Paulenovcov je ustálená, autoritu im zvýšil jednak vynikajúci pastovaný med, ktorý rozmixovaním špeciálnym miešadlom nadobúda vynikajúcu krémovú konzistenciu, jednak si med kupujú aj tí, čo preverujú kvalitu. "Nie sme ojedinelí na Slovensku, podobne ako my pracuje väčšina včelárov, čo poznám,“ vraví Jozef Paulen, ktorý dlhé roky príkladnou chovateľskou prácou formoval včelárske hnutie v okrese Partizánske.

Napokon ešte jedna rada Milana Rusnáka. Med do šálky čaju nedávajte skôr, než ju udržíte v dlani. Vtedy máte istotu, že teplota klesla zhruba na úroveň 42 stupňov Celzia. Tá už nezničí celé spektrum enzýmov, vitamínov a bielkovín, z ktorých má prospech ľudský organizmus.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #včelári #včelárstvo #slovenský med #včelí med #výroba medu #náhrada medu