Pokračovanie článku: Lyžiarske strediská otvárajú zimnú sezónu. Návštevníkov lákajú aj zľavy

„Správu o otvorení lyžiarskych stredísk sme prijali s potešením, keďže minulú sezónu sme neboli v prevádzke. Tento rok by sme radi naše stredisko otvorili pre návštevníkov 26. decembra," hovorí Miroslav Mokráš, konateľ SKI MAKOV.

Vleky ešte nemôže spustiť ani Veľká Rača Oščadnica, kvôli nedostatku snehu. Umelé zasnežovanie nemohli uviesť do prevádzky, pretože neboli optimálne teploty. „Momentálne však u nás v Oščadnici sú 4˚ nad nulou. Každodenne ale sledujeme počasie a vývoj teplôt, aby sme mohli zasnežovanie spustiť. Už na budúci týždeň vyzerajú teploty nádejne a pevne veríme, že budeme môcť zasnežovať a sezónu spustiť ešte pred Vianocami," Patrik Sučik z marketingového oddelenia Snowparadise.

Podnikatelia hodnotia uvoľnenie vlažne

Okrem lyžiarskych stredísk sa od piatka otvorili aj obchody, taktiež len pre očkovaných a ľudí, ktorí COVID-19 prekonali. „Hovoríme o obchodoch, gastro zatiaľ nie. Služby sa majú uvoľniť od 17. decembra a hotely a cestovný ruch od 25. decembra v režime OP. Je možné, že po rokovaniach a diskusiách s odborníkmi to bude o týždeň skôr," spresnil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Informácie o otvorení lyžiarskych stredísk a hotelov skritizovali zamestnávatelia a podnikatelia združení vo Zväze cestovného ruchu, podľa ktorých sú nedostatočné a zmätočné. Obmedzovanie ubytovacej kapacity a potreba negatívnych testov pre návštevu hotelov a penziónov, bez možnosti využívať služby reštaurácii či iných voľnočasových služieb, nepovažujú za uvoľnenie podmienok. Žiadajú preto vládu prehodnotiť ohlásené pravidlá pre poskytovanie služieb cestovného ruchu, aby boli podmienky porovnateľné s tými, ktoré sú v okolitých krajinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #šport #lyžovanie #lyžiarske strediská #opatrenia