Pokračovanie článku: Ceny energií drvia obce, mestá aj ambulancie. Toto som ešte nezažil, hovorí riaditeľ školy

Písomný rozkaz šetriť

Ťažkosti má aj zvyšok krajiny. Napríklad Nitriansky samosprávny kraj svojim vzdelávacím inštitúciám dokonca šetrenie nariadil aj písomne. „Všetky školy sme dostali od zriaďovateľa usmernenie ohľadne zdražovania energií. Ako máme šetriť energiami v budovách, odporúčanú výšku teplôt v triedach, že máme utlmovať kúrenie od popoludňajších hodín či na víkendy,” opisuje riaditeľka Strednej zdravotníckej školy v Nitre Regina Sládečková.

Nitrianska župa bude v budúcom roku sledovať výsledky úsporných opatrení a v polovici roka rozhodne, ako ďalej. „Listom boli nariadené organizáciám kroky, za dodržanie ktorých sú zodpovední štatutári organizácií. Po prvom polroku vyhodnotí krajský úrad dosah navýšených cien energií a potom podá návrh na riešenie,” reagovala jej hovorkyňa Oľga Prekopová.

robotník Čítajte aj Väčšina zamestnancov nevie, koľko skutočne stojí ich práca. Rozdiely sú v stovkách eur

Obstarať nové dodávky energií musí aj Igor Hus, primátor Turčianskych Teplíc so 7-tisíc obyvateľmi. V roku 2021 zaplatia približne 130-tisíc eur za elektrinu a 86-tisíc eur za plyn. „Zákazku na dodávku elektrickej energie a plynu sme pritom zadávali už druhýkrát, pretože na prvú nereagoval žiadny dodávateľ. Situácia je aktuálne doslova chaotická a najmä s výrazným až extrémnym nárastom cien elektriny a zemného plynu. U niektorých obcí, u tých malých, ale aj u týchto menších miest to môže byť likvidačné," zhodnotil Hus. Na budúci rok počítajú Turčianske Teplice s nákladmi minimálne 189-tisíc eur za elektrinu a 230-tisíc eur za plyn, čo sú nárasty 31 a 168 percent oproti pôvodným cenám. V praxi to znamená, že sa bude škrtať a šetriť.

Okresné mesto Michalovce, ktoré má zhruba 40-tisíc obyvateľov, očakáva zvýšenie nákladov v šesťciferných číslach. „Zaiste pôjde o státisícové sumy. Mesto nemá možnosť ovplyvňovať ceny energií. Možné je azda uvažovať len o niektorých kompenzačných opatreniach smerom k obyvateľom či našim nájomníkom. Mesto bolo preto nútené premietnuť plánované navýšenie cien energií pri verejnom osvetlení, školských, športových a iných objektoch v majetku mesta," uviedla Iveta Palečková, hovorkyňa Michaloviec.

Obavy z vysokých cien zaznievajú aj z Prešova. V roku 2022 počítajú, že im účty na energie porastú o vyše 200-tisíc eur. Najväčší výdavok je zvyčajne na položke spotreby elektrickej energie na verejné osvetlenie. „Okrem toho očakávame rast nákladov aj v Dopravnom podniku mesta Prešov, aj v ďalších zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Očakávame, že v dôsledku zvyšovania cien energií zostane menej financií na celkový chod mesta a mestom riadených organizácií. To bude mať negatívny dosah na všetky oblasti mestského rozpočtu," tvrdí hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

© Autorské práva vyhradené

140 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #elektrina #zdražovanie #energetika #ceny energií #mestá a obce