Pokračovanie článku: Prichádza revolučná zmena v platení: Peniaze budú pripísané na účet do niekoľkých sekúnd

Nové platby si musíte aktivovať

Aktuálne majú banky pri prevode medzi dvoma rôznymi inštitúciami „tabuľkových“ 24 hodín. Do toho však vstupujú aj víkendy či sviatky. Ak teda váš zamestnávateľ pošle výplatu v piatok, zamestnanec, ktorý má rovnakú banku, peniaze dostane v ten istý deň. A vy, ak máte inú, si počkáte celý víkend, niekedy aj v pondelok.

„Okamžité platby majú potenciál nahradiť hotovosť. V ich prípade sú peniaze k dispozícii na účte príjemcu do niekoľkých sekúnd, službu je možné realizovať kedykoľvek a kdekoľvek,“ komentuje novinku Slovenská banková asociácia (SBA). Po novom tak môže okamžitá platba prebehnúť 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku. A to aj v prípade, ak sú účty vedené v rôznych bankách.

V praxi to bude vyzerať nasledovne: v internet bankingu či v mobilnej aplikácii si nastavíte spôsob platby na okamžitú, zvyšok je už na konkrétnych bankách. Trvalé príkazy, ako aj SEPA prevody budú odchádzať klasicky, ako doteraz.

programovanie, muž, počítač, IT, písanie, práca Čítajte viac Dopyt po ITčkaroch sa zdvojnásobil. Ich platy sa šplhajú k najvyšším v krajine

„Dôležité však je pripomenúť, že ide o negarantovanú službu, pretože vaša banka nemôže vedieť, či v banke príjemcu nie je technický problém, ponúkne vám však možnosť zaplatiť klasickou formou,“ upozorňuje Matej Dobiš, výkonný riaditeľ Finančného kompasu. „Vnímam to ako veľké zjednodušenie, ktoré prináša množstvo výhod, či už pri on-line nákupe, kde nebudeme musieť myslieť na to, či má obchodník rovnakú banku ako vy, pretože mu platba príde hneď,“ hovorí Dobiš.

Výhody okamžitých platieb

  • Klienti dostanú peniaze okamžite.
  • Ľahko a rýchlo si zaplatia dve osoby medzi sebou, dostupné budú nové inovatívne typy platieb s využitím inteligentných zariadení.
  • Kedykoľvek sa bude dať urobiť rýchla „núdzová“ platba.
  • Firmám to môže znížiť počet oneskorených platieb a pomôžu urýchliť úhradu faktúr.
  • Podporí to ľahšie riadenie toku hotovosti firiem a minimalizuje potrebu externého financovania na prekrytie dočasnej platobnej neschopnosti.
  • Urýchlia a zefektívnia sa procesy v elektronickom obchode, hlavne pri ukončení nákupu – minimalizuje sa riziko neuhradenej platby.
  • V štátnej správe sa urýchlia platby daní, sociálneho poistenia a ostatných správnych poplatkov.

Medzi ďalšími benefitmi, ktoré takýto systém prinesie, uvádza možnosť zaplatiť faktúru v posledný deň splatnosti. Obchodník vám zasa pri platbe za tovar môže vygenerovať QR kód a do pár sekúnd mu peniaze prídu, či nakupujete spotrebiče za niekoľko stoviek eur, alebo luxusné auto za desiatky tisíc. Maximálna výška transakcie pri okamžitých platbách je podľa pravidiel Európskej platobnej rady EPC aktuálne na úrovni 100-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #banky #platby