Trpiaci gastrosektor....a tí ostatní. Alebo prečo poukážky nestačia?

Pri pozorovaní mediálneho obrazu ekonomických otrasov súvisiacich s koronakrízou možno nadobudnúť dojem, že je tu niekoľko sektorov, ktoré veľmi utrpeli – napr. gastrosektor a niekoľko ďalších odvetví služieb – a inde je to síce s komplikáciami, ale relatívne v poriadku.

06.12.2021 17:49
peňaženka, peniaze, bankovky, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

(Autor je externý prispievateľ. Pôsobí ako vysokoškolský učiteľ a vedecký pracovník.)

Postupne však nabiehajú stále podrobnejšie a stále zaujímavejšie údaje o tom, čo sa počas pandemickej recesie v roku 2020 udialo v odvetviach. A „dátový“ obraz je veru trochu iný ako ten „mediálny“.

Celoplošný problém, hoci niekde lepšie viditeľný

Máme odvetvia, ktorých utrpenie je viditeľné voľným okom, aj bez dát. To je prípad spomínaného gastrosektora a ďalších služieb súvisiacich so starostlivosťou o človeka. Ale odvetvové dáta odhaľujú, že problém výpadku tržieb je plošný a zasahuje v podobnej miere odvetvia naprieč ekonomikou (zatiaľ to možno dokladovať iba celoročnými dátami za 2020, ale momentálny problém má zrejme podobné črty). Je výraznejšie plošný a prierezový, ako sme si mysleli a výraznejšie plošný a prierezový, ako pri podobne hlbokej recesii v roku 2009.

Karol Galek, Andrej Juris Čítajte viac Top 5 správ týždňa: Veľká obnova 30 tisíc domov sa blíži a o koľko si priplatíme za plyn a elektrinu

V grafe 1 môžeme pozorovať, ako sa posledné dve recesie (2009 a 2020) odrazili v odvetviach slovenskej ekonomiky. Stojí za povšimnutie, že výpadok produkcie (tú si zjednodušene predstavme ako tržby) je v obidvoch recesiách takmer rovnaký – ide o pád približne o 7,6 %. Ale pri globálnej finančnej kríze a recesii 2009 bol tento prepad podstatne „pestrejšie“ a nerovnomerne rozložený medzi odvetvia. Utrpeli hlavne odvetvia v hornej polovici grafu 1 – hlavne priemyselná výroba, ale aj poľnohospodárstvo či veľko- a maloobchod. Evidentne najviac vtedy utrpela priemyselná výroba (čo dáva zmysel, ak zvážime, ako sa vtedy prepadol zahraničný dopyt a s ním samozrejme aj export výrobkov nášho priemyslu).

Porovnanie dopadu dvoch kríz na odvetvia. Foto: Karol Morvay
graf porovnanie dopadov dvoch kriz na odvetvia Porovnanie dopadu dvoch kríz na odvetvia.

Odvetvia sústredené v spodnej časti grafu – rôzne odvetvia služieb – však väčšinou rástli aj v tejto situácii. Ale pri koronakríze 2020 je obraz menej pestrý, vidno skôr plošný prepad väčšiny odvetví. Výnimkou sú iba tri veľmi špecifické odvetvia služieb s významnou rolou verejného sektora (verejná správa, zdravotníctvo , vzdelávanie…od­vetvia, v ktorých majú ekonomické parametre trochu inú logiku).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #analýza #gastro #pandemická pomoc