Zrušenie pandemickej PN zvyšuje náklady zamestnávateľom

Štát hodil ďalšie náklady za pandémiu nového koronavírusu na plecia zamestnávateľom. Tak vníma Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS) zrušenie pandemickej PN, a teda zrovnoprávnenie s poskytovaním "péenky" pri ochorení COVID-19 s dávkou PN súvisiacou s akoukoľvek inou chorobou. Zrušenie pandemickej PN platí od stredy.

01.12.2021 10:46
chrípka, choroba, smrkanie, vreckovky, chorá Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

„Pre zamestnancov sa mierne mení suma príjmu počas PN, ktorá bola doteraz 55 % denného vymeriavacieho základu od prvého dňa, po novom budú sumy rovnaké ako pri štandardnej PN, teda 25 % prvé tri dni a od štvrtého dňa 55 %,“ pripomenula ZPS. Zásadná zmena sa však podľa združenia dotýka práve zamestnávateľov, ktorým sa pre zrušenie pandemickej PN zvýšia náklady. Od 1. decembra nebude totiž nemocenskú dávku počas prvých desiatich dní zamestnancov, ktorí sú v karanténe, platiť Sociálna poisťovňa, ale náhradu príjmu budú platiť firmy.

„Zamestnávatelia musia v týchto dňoch riešiť nové povinnosti a nejasné pravidlá prijaté na poslednú chvíľu v súvislosti s povinnosťou testovania vo firmách a štát k tomu pridal ešte bonus vo forme ďalšej finančnej záťaže,“ skonštatoval prezident ZPS Ján Solík a dodal, že ak budú zamestnanci musieť zostať v karanténe, firma sa musí nielen vyrovnať s ich výpadkom, ale navyše bude znášať aj náklady na ich nemocenské dávky tak, ako pri iných dôvodoch práceneschopnosti.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #pandémia #pandemická PN #ZPS