Pokračovanie článku: Firmy rozbehli povinné testy, lekárne hlásia útok na zásoby. Čo sa od pondelka mení?

Ako sa má postupovať pri samotestovaní

  1. Najmenej 30 minút pred vykonaním testu nekonzumujte jedlo, nepite a nefajčite. Znížite tým riziko znehodnotenia testu. Budete potrebovať: hodinky, vreckovky, zrkadlo, dezinfekčný prostriedok na ruky / mydlo a teplú vodu.
  2. Vyčistite dosucha povrch pracovnej plochy bezprostredne pred začatím testu.
  3. Dôkladne si umyte ruky počas 20 sekúnd pomocou mydla a teplej vody alebo dezinfekčným prostriedkom. Je to najmä z dôvodu kontaminácie testovacej súpravy. Následne si ruky osušte.
  4. Na testovanie budete potrebovať nasledovné položky: testovacia platnička, sterilná odberová tyčinka, skúmavka s roztokom, vrchnák s kvapkadlom, malý pohárik (nie je súčasťou testovacej súpravy), plastové vrecúško na odpad.
  5. Ak je poškodený obal, nepoužívajte žiadnu z častí testovacej súpravy! Je niečo poškodené, zničené alebo chýba? Ak si všimnete, že niektorá časť testovacej súpravy je rozbitá, chýba alebo je rozbalená, nepoužívajte ju!
  6. Vyberte testovaciu platničku z uzatvoreného obalu a umiestnite ju na vyčistený povrch. Po otvorení začnite test do 30 minút.
  7. Otvorte skúmavku s extrakčným roztokom. Nedotýkajte sa skúmavky v otvorených miestach, aby nedošlo k znehodnoteniu.
  8. Vložte pripravenú skúmavku do vopred pripraveného malého pohárika.
  9. Vysmrkajte sa do papierovej vreckovky. Ak testujete neplnoletú osobu, pomôžte jej, resp. ju usmernite. Je dôležité, aby ste sa zbavili prebytočného hlienu.
  10. Znova si dôkladne umyte ruky pomocou mydla a teplej vody (alebo použite dezinfekčný prostriedok). Ak robíte test aj inej osobe, mali by ste si znova umyť alebo vydezinfikovať ru­ky.
  11. Nájdite sterilnú odberovú tyčinku. Identifikujte mäkký hrot (na obrázku označený modrou farbou).
  12. Balenie sterilnej odberovej tyčinky otvorte v prípade, ak ste pripravení na jej použitie. Následne vyberte tampón. Použite na nos.
  13. Sterilnú odberovú tyčinku vložte opatrne do 1 nosovej dierky, kým ucítite mierny odpor (asi 2 cm v nose). Tampón pevne zatočte okolo vnútornej strany nosovej prepážky (celkovo 4 úplné kruhy). Tento postup opakujte aj v druhej nosnej dierke. Výter môže pôsobiť nepríjemne. Nevkladajte tampón hlboko, ak cítite silný odpor alebo bolesť.
  14. Chyťte do ruky pripravenú skúmavku s roztokom, otvorte ju a vložte do nej tyčinku až na dno, aby bola ponorená v roztoku. Prstami stláčajte steny skúmavky, a zároveň otáčajte tyčinku aspoň 5×.
  15. Pomaly vyberte tyčinku zo skúmavky a pritom stláčajte steny skúmavky, aby ste z tyčinky vytlačili tekutinu. Tampón následne vložte do plastového vrecka na odpad.
  16. Následne nasaďte na skúmavku vrchnák s kvapkadlom. Dbajte na to, aby ste skúmavku dobre uzatvorili.
  17. Jemne stlačte skúmavku s roztokom a nakvapkajte 4 kvapky do okrúhlej jamky na testovacej platničke. Uistite sa, že kvapkala tekutina a nie vzduchová bublina. Skúmavku vložte do vrecúška na odpad.
  18. Skontrolujte čas a nastavte časovač, ak ho máte k dispozícii. Výsledok testu si pozrite za 15 minút po nakvapkaní roztoku na testovaciu platničku.

ZDROJ: Ministerstvo hospodárstva SR

Ako sa dozviete výsledok testu

Kontrolná čiara © sa začína objavovať asi po 4 minútach. Než bude výsledok k dispozícii, je nutné počkať celých 30 minút. Nehodnoťte výsledok po 30 minútach, môžete dostať nesprávne výsledky.

NEGATÍVNY VÝSLEDOK Jeden pásik vedľa © ukazuje, že test je negatívny. V prípade negatívneho výsledku je pravdepodobné, že ste v čase vykonania testu nemali vysoký obsah vírusu v nose. Negatívny výsledok však nezaručuje, že nemáte ochorenie COVID-19. Ak Vám vyšiel negatívny výsledok, je nutné naďalej dodržiavať aktuálne platné usmernenia vrátane umývania rúk, prekrytia dýchacích ciest a sociálneho odstupu.

POZITÍVNY VÝSLEDOK Dva pásiky, jeden vedľa © a druhý vedľa (T). Ak Vám vyjde pozitívny výsledok, znamená to, že ste pravdepodobne momentálne infikovaný koronavírusom SARSCoV-2 a riskujete infikovanie ostatných. Informujte svojho lekára. Na základe tohto výsledku je odporučené objednať sa na kontrolný RT-PCR test prostredníctvom webovej stránky: www.korona.gov.sk.

VÝSLEDOK NEPLATNÝ Žiadne pásiky alebo pásik vedľa (T) znamená, že test je neplatný. Je potrebné absolvovať ďalší test. Použite novú testovaciu súpravu. Nepoužívajte nič z prvej testovacej súpravy.

ZDROJ: Ministerstvo hospodárstva SR

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #testovanie #Richard Sulík #pandémia #povinné testy