Firmy rozbehli povinné testy, lekárne hlásia útok na zásoby. Čo sa od pondelka mení?

Pracujúci, ktorí sa doteraz nedali zaočkovať, budú mať od pondelka opäť o niečo ťažší život. Ak chcú nastúpiť do práce, musia sa aspoň raz do týždňa otestovať. V opačnom prípade ich vedenie vo firme môže na mieste poslať domov. „Pôjde o prekážku v práci na strane zamestnanca bez náhrady mzdy,“ upozorňujú právnici advokátskej kancelárie Ružička and Partners.

26.11.2021 15:00
Richard Sulík Foto: ,
Richard Sulík
debata (70)

Povinnosti pribudnú aj firmám. V manuáli, ktorý v piatok popoludní zverejnilo ministerstvo hospodárstva, sa píše, že každý zamestnávateľ má od pondelka povinnosť vpustiť na pracovisko len tých ľudí, ktorí sú očkovaní, testovaní alebo prekonali Covid-19. Zároveň musia umožniť bezplatný samotest pre neočkovaných aj priamo na mieste. „Toto všetko potrvá do konca roka. Potom štát všetko dokopy firmám preplatí,“ ubezpečil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Sulík k manuálu vydal aj video:

Zamestnávateľské zväzy kriticky reagujú najmä na hraničný termín. „Čakanie do poslednej chvíle na manuál, ako bude testovanie od pondelka vyzerať, je absolútne neprijateľné. Naplánovať testovanie vo veľkom podniku nie je logisticky jednoduché,“ upozorňuje Miriam Filová z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. „Až 70 % zamestnávateľov sa vyjadrilo, že by mali mať právo na kontrolu svojich zamestnancov, či sú zaočkovaní, testovaní alebo prekonaní. Otázne však je, nakoľko je relevantný niekoľkodňový test,“ pridáva sa Martin Lidaj, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska.

Denník Pravda pripravil všetko podstatné, čo by ste mali vedieť o testovaní od pondelka formou otázok a odpovedí.

Ako bude prebiehať od pondelka testovanie zamestnancov?

Testovanie na pracovisku musia zabezpečiť zamestnávatelia. Tí si musia nakúpiť testy, vyčleniť vhodné priestory a poveriť kompetentnú zodpovednú osobu, ktorá na testovanie dohliadne a bude viesť evidenciu. Firma sa taktiež musí postarať o bezpečnú likvidáciu odpadu z testovania. Zamestnanec nebude nič a nikomu platiť.

Antigénové samotesty sú dostupné v lekárňach, v iných obchodných spoločnostiach alebo pri množstvách nad tisíc kusov priamo u distribútora liekov, ktorým je podľa manuálu ministerstva spoločnosť Unipharma. „Spoločnosť UNIPHARMA – 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť štátu prisľúbila, že spraví všetky potrebné kroky pre zabezpečenie dostatočného množstva antigénových testov a ich distribúciu do lekární, pričom po dohode s Ministerstvom hospodárstva za účelom zjednodušenia procesu vybavujeme aj priame dodávky najmä pre veľkých zamestnávateľov s počtom zamestnancov nad 250. Samozrejme aktívne pracujeme na tom, aby sme vedeli pokryť potreby stredných a malých zamestnávateľom," hovorí Michal Tuma, člen predstavenstva fir­my.

Aj ďalšie lekárne pre denník Pravda uviedli, že firmy už vo veľkom objednávajú a pociťujú to aj v praxi. „Dopyt po testoch tak obrovsky vzrástol, že počas jedného dňa predáme to, čo sme doteraz predali za 2 týždne,“ opisuje Romana Žatecká, hovorkyňa Mojalekáreň.sk. „Skladové zásoby certifikovaných antigénových samotestov dnes rátame v rádovo desiatkach tisíc kusov. Násobne väčší objem máme zakontrahovaný aj v dodávateľskom reťazci,“ dodáva Peter Sedláček, hovorca lekární Dr. Max.

Na Slovenskej pošte sa budú napríklad zamestnanci testovať pred vstupom na pracovisko na určenom mieste vždy v pondelok. „V prvých týždňoch budeme využívať testy, ktoré máme na sklade. Ak by bol test pozitívny, zamestnanec nesmie vstúpiť na pracovisko a musí absolvovať RT-PCR test. Ďalej bude postupovať podľa výsledku testu a podľa nariadení hygienikov,“ priblížila hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #testovanie #Richard Sulík #pandémia #povinné testy