Pokračovanie článku: Reportáž: Ako sa z rodiny Asztalosovcov stali pestovatelia. Vyrovnajú sa Holanďanom, reťazcom dodávajú milióny uhoriek

Čo je podnikateľský talent

Keď dcéry Katka s Betkou podrástli, opýtal sa ich otec: "Dievčatá, chcete ísť pracovať do komárňanskej Nokie, ako vaše spolužiačky, alebo ostanete s nami budovať rodinný podnik?“ Zostali. Vyrástli na farme, nemohli sa ani inak rozhodnúť. Produkčné zeleninové pavilóny, oné lode, spájajú dlhé chodby s hladkými podlahami. Na kolobežkách sa tu, keď utíchne pracovný ruch, preháňajú štyri vnučky. Vyrastajú v objatí uhoriek. Keď rozkvitnú, priťahujú okolie vôňou vanilky. Akoby sa kúsok Zemného premiestnilo na vanilkový ostrov Madagaskar.

Asztalos nepochybuje, že prostredie obklopujúce jeho vnučky ich celkom prirodzene privedie k práci, ktorú začal s manželkou a rozvíja s dcérami a ich manželmi. Čo je najväčšou hrdosť človeka? Nuž v 63 rokoch určite kvitnúca farma a to, že jej živou súčasťou sú deti, ktoré ju spoločne s rodičmi budujú.

Kde sa berie v človeku podnikateľský talent? Imrich Asztalos nepochádza z rodiny, ktorá by mala v minulosti väčšie gazdovstvo. Ani jeden z jeho súrodencov sa nevydal riskantnou podnikateľskou cestou ako on. Podnikateľská žilka, s ktorou sa spája predvídavosť a tvorivosť, buď v človeku je, alebo nie je. Je to, ako sa vraví, dar od Boha. Ak ho máš, váž si ho človeče a rozvíjaj. Imrich Asztalos má množstvo plánov.

Vybudoval dielo v hodnote desať miliónov eur. Rád pripomenie, že vždy sršal nápadmi, aj teraz ich má veľa. Celý rok netrpezlivo čaká, kedy konečne vyhlásia novú výzvu pre farmárov zeleninárov. Je tu koniec novembra a Pôdohospodárska platobná agentúra, ktorá už má akreditáciu (a či ju vlastne nemá, pretože Európska komisia má k jej práci ešte množstvo výhrad), záhadne mlčí.

Asztalos bez okolkov povie, že bez európskych dotácií by nebol tam, kde je. Do jedného centu ich preinvestoval do zveľadenia farmy. Bolo obdobie, keď sa spoliehal len na vlastné peniaze. Čo zarobil, to obratom preinvestoval. Prvý traktor si kúpil v roku 1992 za 280-tisíc korún bez akejkoľvek podpory. Potom získal symbolických 15-tisíc korún príspevku na kúpu závesného náradia. Sebestačnosť je schopnosť postarať sa sám o seba. Krásna definícia od podnikavého Asztalosa. Keď jeho dcéra Katka obhajovala diplomovú prácu, rolu agrodotácií objasnila nie ako prostriedok na prežitie, ale rozvoj fariem. Jedna z oponentiek s ňou nesúhlasila. "Nám dotácie neslúžili na vegetovanie, ale na to, aby sme sa vždy pohli o krok vpred, predstihli konkurenciu,“ povie po rokoch usmievavá inžinierka.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #Nové Zámky #uhorky #Zelená Európa #Astalos