Reportáž: Ako sa z rodiny Asztalosovcov stali pestovatelia. Vyrovnajú sa Holanďanom, reťazcom dodávajú milióny uhoriek

Najväčším pestovateľom uhoriek na Slovensku je malá rodinná firma Asztalosovcov. Hospodária už 31 rokov na malej zeleninárskej farme v Zemnom pri Nových Zámkoch. Svojou produktívnosťou sa vyrovnajú Holanďanom, Španielom, pričom v čerstvosti, kvalite a mizivej uhlíkovej stope, ktorú zanecháva ich produkt, sú neporovnateľne lepší. Ročne dodajú jednému z reťazcov takmer 4 milióny uhoriek.

24.11.2021 11:02
Rodina  zeleninarov Asztalosovcov1 Foto: ,
Katka Asztalosová.
debata (6)

Imrich Asztalos, zakladateľ rodinného hospodárstva, prežil celý život v Zemnom. Vyučil sa za opravára poľnohospodárskych strojov. Keď ako mladík s čerstvým výučným listom nastúpil na družstvo, rýchlo sa presadil medzi staršími traktoristami. Po troch rokoch práce mu zverili vtedajší výkrik technickej dokonalosti kombajn E-516. Ako všetci v Zemnom sa popri práci venoval pestovaniu zeleniny pod fóliou. November 1989 privítal s veľkou nádejou.

Vtedy 33-ročný mladý muž chcel, ako vraví s odstupom času, zmeniť svet. Nekonečné a nikam nevedúce diskusie o budúcnosti družstva ho priviedli z pohľadu starších družstevníkov obávajúcich sa o budúcnosť k riskantnému rozhodnutiu. Stavil všetko na jednu kartu a v roku 1990 vystúpil z družstva. Mal osemárový pozemok a do konca roka na ňom zručný muž postavil skleník na pestovanie zeleniny.

Katarína Asztalosovcová. Foto: Pravda, Jozef Sedlák
katka 2 Katarína Asztalosovcová.
euractiv, Európska komisia, Mladí na pôde Dávame do pozornosti Všetky články z prílohy Zelená Európa

Asztalos doň investoval všetky rodinné úspory, ktoré spolu so ženou Betkou, vyučenou krajčírkou, nahonobili pestovaním zeleniny pod fóliovými tunelmi. Tie sa vtedy beleli v záhradách po celom južnom Slovensku. Komu z dedinčanov sa nelenilo, mal sa dobre. Za príjmy z pestovania zeleniny vo fóliovnikoch postavili rodinné domy, kúpili si autá a podnikavejší snívali, akoby sa mohli rozvíjať ďalej. Asztalos, jeden z desiatok tisíc južanov, mal plán. Vybuduje vlastný podnik. Postavil skleník, ale na bankovom konte mu svietila nula. Do dvoch rokov otočil skóre. Skleník mu umožnil byť oveľa produktívnejším a rýchlejším pestovateľom, ocitol sa na trhu skôr ako konkurencia. V roku 1992 vrátili manželke rodičovskú pôdu a plní nadšenia rozšírili pestovanie zeleniny na 2 hektáre pôdy. Pre tých, čo zabudli miery, pripomeňme, že pole s úrodnou nivou, ktorú po stáročia v chotári Zemného ukladal Váh, malo výmeru 20-tisíc metrov štvorcových.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #Nové Zámky #uhorky #Zelená Európa #Astalos