Pokračovanie článku: Definitívne zbohom uhliu na Slovensku. Horná Nitra je na novú éru pripravená

Problém s vykurovaním zmenili na výsadu

Pôvodne o nové zásobovanie súťažili dva projekty, jeden od Slovenských elektrární a druhý od HBP. „Hornonitrianske bane napokon ponúkli mestu Prievidza spoluprácu na založení spoločnosti PTH, a. s. Prievidza, ktorej je mesto 51%-ným a HBP 49%-ným akcionárom. Podarilo sa nám projekt získať a od 1. septembra už dodávame teplo do spomínaných oblastí. Aby sme však mohli s projektom pokračovať, čakáme na financovanie od štátu, aby ľudia neplatili za čistejšie teplo viac, ako doteraz,” približuje Macháčková.

Výsledok súťaže pozitívne hodnotia aj aktivisti. „Je dobré, že mesto Prievidza a HBP zabezpečia zásobovanie teplom, ktoré bude najmenej o 12% šetrnejšie oproti súčasnému stavu a zároveň s vyšším podielom obnoviteľných zdrojov energie. Mesto Nováky bude od roku 2023 vykurované na 100% z obnoviteľných zdrojov vrátane tepelných čerpadiel z banskej vody s potenciálom nahradiť biomasu inými zdrojmi,” hovorí Lenka Ilčíková, kampanierka mimovládnej organizácie Priatelia Zeme – CEPA. Súčasťou projektu bude aj plynová kotolňa, tá má však slúžiť len ako doplnkový zdroj, ktorý odstavia najneskôr v roku 2034.

Vedúci kancelárie primátorky Alojz Vlčko dopĺňa, že vďaka klimatickej politike a transformácii hornej Nitry ušetríme všetci 388–700 miliónov eur v cenách elektriny. „Kedysi sme boli jeden z najznečisťu­júcejších regiónov. Vďaka vypnutiu uhlia však už o rok dôjde k skokovému úbytku a môžeme byť v čistote hospodárstva príkladom.” K tomu majú prispieť aj Slovenské elektrárne, ktoré plánujú prerobiť areál elektrárne Nováky na najväčšiu solárnu elektráreň na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #bane #Horná Nitra #uhlie #elektrická energia #zelená ekonomika #Zelená Európa #banníctvo