Definitívne zbohom uhliu na Slovensku. Horná Nitra je na novú éru pripravená

V týchto dňoch sú to presne tri roky, odkedy padol zásadný verdikt: uhlie na Slovensku skončí. „Štát prestane od roku 2023 dotovať výrobu elektrickej energie z domáceho uhlia. Bane sa budú musieť prispôsobiť trhovým podmienkam," vyhlásil vtedajší minister hospodárstva, dnes poslanec Národnej rady Peter Žiga (Hlas).

22.11.2021 16:10
sdr Foto:
Návšteva z Grécka v rámci výmeny skúseností európskych uhoľných regionov v roku 2018 navštívila aj baňu Cigeľ.
debata (5)

Nešlo pritom len o domácu iniciatívu. Predchádzal jej dlhodobé volanie po útlme uhlia z Európskych inštitúcií, ktoré zavŕšilo zaradenie hornej Nitry medzi pilotné oblasti novej Platformy pre uhoľné regióny. Na to, aby horná Nitra získala stámiliónové dotácie z Bruselu, sa zastupitelia regiónu, ako aj občianskej spoločnosti museli spojiť a pustiť do práce. Po rokoch prípravy a stovkách hodín strávených nad prípravou projektov svorne tvrdia, že na prechod do “doby bezuhoľnej” sú pripravení.

„Približne do roku 2017 bolo hovoriť o útlme baníctva na Hornej Nitre úplné tabu,” približuje pre Pravdu začiatky procesu primátorka Prievidze Katarína Macháčková. „Predstaviteľov vlády som pozývala na Okrúhly stôl o budúcnosti Hornej Nitry, zo strany štátu aj banskej spoločnosti to ignorovali,” hovorí. Región totiž baníctvom žil viac ako sto rokov – ťažobná firma Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) zamestnávala takmer 4-tisíc ľudí, z toho až 2 500 pracovalo pod zemou.

„Samotné procesy sú navyše dosť náročné a zdĺhavé, len dva roky trvalo schválenie Akčného plánu. No čas hrá proti nám,” pokračuje primátorka. Aby dokázali prejsť plynulo na zelenšiu ekonomiku už v roku 2023, potrebujú reformy v infraštruktúre, energetike, aj prostredí podporujúcom pracovné príležitosti. Analýza SAV totiž ukázala, že ukončenie banskej činnosti môže zvýšiť počet nezamestnaných v okrese Prievidza z 4,5 % na 8 až 10 %.

euractiv, Európska komisia, Mladí na pôde Dávame do pozornosti Všetky články z prílohy Zelená Európa

Zastavujú odliv talentov

„Chceme pomôcť aj mladým, aby neodchádzali z regiónu. Preto sa aktívne venujeme podpore malých a stredných podnikov, pomoci ľuďom písať dobré projekty a doťahovať ich do konca. Z prvého programového obdobia sme dostali 18 miliónov eur, teraz pokračujeme s ďalším,” opisuje aktivity Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) v regióne Stanislav Voskár, ktorý na MIRRI zodpovedá za transformáciu hornej Nitry.

Realizácia prvých strategických projektov z Fondu na spravodlivú transformáciu je podľa Voskára už na spadnutie. Priblížil, že by sa mala odštartovať v polovici budúceho roka. Samotný zásobník projektových zámerov je záujemcom otvorený od 1. marca, námety však naďalej prijímajú. Aktuálne ich je viac ako 450.

„Projekty, ktoré zatiaľ znejú veľmi zaujímavo, sa týkajú predovšetkým tvorby nových pracovných miest s pridanou hodnotou, či revitalizácie ‚brownfieldov‘, čiže bývalých industriálnych území. Prišlo aj množstvo projektov, ktoré sa týkajú rozvoja obnoviteľných zdrojov energie, obnovy budov, máme tu aj výrobcov vodíkových autobusov,“ opisuje Voskár.

Vyfárajme z neistoty! S touto výzvou vystúpila...
Úvodné stretnutie k tvorbe akčného plánu pre...
+4Verejné prerokovanie Akčného plánu...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #bane #Horná Nitra #uhlie #elektrická energia #zelená ekonomika #Zelená Európa #banníctvo