Pokračovanie článku: Definitívne zbohom uhliu na Slovensku. Horná Nitra je na novú éru pripravená

Zelená ekonomika nie je hrozba

Mechanizmus spravodlivej transformácie, ako aj Fond spravodlivej transformácie, ktorý má pomáhať európskym regiónom, vrátane Hornej Nitry, schválila Európska komisia predovšetkým na základe dlhodobej iniciatívy Európskeho parlamentu. Denník Pravda preto oslovil aj slovenských zástupcov v Bruseli.

„Európsky parlament vytvára mnoho možnosti pre Hornú Nitru. Je však na nás doma, ako s pomocou z európskej úrovne naložíme. My v Európskom parlamente považujeme plnú implementáciu Európskej zelenej dohody za možnosť, ako stabilizovať našu spoločnosť, a nie za hrozbu, ako to prezentujú niektorí politici, ktorí doteraz tvrdia, že klimatická zmena neexistuje,” hovorí europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko).

Súhlasí s ním aj Monika Beňová (Smer). „Peniaze z Fondu spravodlivej transformácie sú určené na to, aby na prechod na zelenú ekonomiku nedoplácali práve obyvatelia z týchto oblastí. Ľudia, ktorí strávili roky tvrdou prácou v baniach si spolu so svojimi rodinami zaslúžia, aby sa im v čo najväčšej možnej miere pomohlo pri zvládaní súčasných zmien,” dodáva.

Europarlament okrem toho rozvíril vody aj vlani v septembri, keď pri hlasovaní o podmienkach čerpania miliónov z Fondu transformácie dal okrem obnoviteľných zdrojov zelenú aj financovaniu plynárenských projektov pod podmienkou, že ide o dočasné a nevyhnutné riešenie. To pomohlo práve hornej Nitre, ktorá chce plyn využiť ako súčasť budúceho vykurovania Prievidze, Novák a Zemianskych Kostolian po skončení výroby elektriny a tepla z hnedého uhlia v Elektrárni Nováky.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #bane #Horná Nitra #uhlie #elektrická energia #zelená ekonomika #Zelená Európa #banníctvo