Lockdown pre cestovný ruch. Gastru môže pomôcť zvýšená miera zaočkovanosti

V pondelok sa stretol Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) a členovia Prezídia AHRS. Spoločne sa vyjadrili k situácií cestovného ruchu na Slovensku. Tento týždeň je už na Slovensku 54 čiernych okresov, čo pre cestovný ruch znamená, že majitelia svoje prevádzky musia uzatvoriť. K nepriaznivým podmienkam gastro sektoru nepomohol ani lockdown pre nezaočkovaných.

22.11.2021 13:26
IMG 20211122 131117
Vláda SR uplynulý týždeň síce schválila úpravy COVID automatu, o ktorom tvrdí, že znamená len lockdown pre neočkovaných. Je to však lockdown len pre cestovný ruch. Uviedol to na brífingu prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák.
debata

AHRS stále sa snaží dodržiavať pravidla a podmienky, ktoré určuje štát. Aj keď nie vždy s nimi súhlasí, hovorí Harbuľák. Ďalej dodáva, že „nový Covid automat, ktorý platí od 22. novembra, však bohužiaľ znamená lockdown pre cestovný ruch vo všetkých čiernych okresov.“ Jediné odvetvie, ktoré je z rozhodnutia vlády zatvorené je práve cestovný ruch. Prezídium AHRS sa cíti diskriminovane a tvrdí, že prijaté opatrenia sú neprimerané a nespĺňajú v konečnom dôsledku ani svoj účel. „Nemôžeme riadne podnikať a poskytovať svoje služby, a to ani pre očkovaných alebo prekonaných“ hovorí Harbuľák. Vláda síce schválila lockdown pre neočkovaných, no pre čierne okresy je to lockdown pre cestovný ruch. Harbuľák hovorí, že pred schválením nového Covid automatu počúval od vlády to, že zaočkovaní občania budú mať výhody a budú môcť navštíviť hotely a reštaurácie aj v čiernych okresoch. Nič také sa nestalo.

VIDEO: TK Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

Prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák. Spresnil, že nový COVID automat, ktorý platí od 22. novembra, znamená lockdown pre hotely, reštaurácie, wellness či fitnes služby v čiernych okresoch.

Hranice štátu sú stále otvorené

Hostia a zákazníci prevádzok sa cítia byť sklamaní a oklamaní. Hranice sú stále otvorené a tak očkovaní alebo testovaní Slováci môžu ísť do reštaurácií, wellnesu alebo do inej gastro prevádzky, napríklad do susedných krajín ako je Česko, Maďarsko, Poľsko, ale aj do exotických krajín bez zbytočných obmedzení. Slovensko tak prichádza o svoj biznis. „Vyzývame preto vládu, aby prijímala len také opatrenia, ktoré by naozaj prispeli k zlepšení situácie a nám by umožnili aspoň čiastočne fungovať v zimnej turistickej sezóne,“ vyzýva Harbuľák.

Andrej Doležal Čítajte viac Ministerstvo dopravy rozširuje veľkú schému pomoci. Maximálna výška pomoci je 200 tisíc

Napriek sľubom vlády, že v čiernych okresoch bude gastro otvorené pre zaočkovaných zákazníkov a obsluhovaní budú len zaočkovanými zamestnancami, sa tak nestalo. V čiernych farbách sú naďalej brány prevádzok zamknuté. Niektoré podniky sú zatvorené už šesť týždňov. Čo už je pre menšie prevádzky likvidačné. „Vláda stále ešte nerozhodla akú formu pomoci a kompenzácie budú môcť poskytnúť,“ poznamenal Harbuľák. Súčasné schémy ako Prvá pomoc považuje Harbuľák za nedostatočnú. Hovorí, že „v rámci Prvej pomoci môžeme dostať nazad maximálne, tak 60 percent skutočných nákladov, ktoré máme na zamestnancov.“ Pokladá si teda otázku „Ako majú podnikatelia dofinancovať zvyšných 40 percent?“

Z čiernych Vysokých tatier do hlavného mesta prišiel aj Martin Novotný, zástupca cestovného ruchu Vysoké Tatry, aby podporil vyhlásenie asociácie a zdôraznili kritickosť situácie. „Vysoké Tatry sú čierne od 1. novembra a my vchádzame do štvrtého týždňa lockdownu pre cestovný ruch. Za posledných desať mesiacov sme výrazne obmedzili, alebo dá sa povedať, že zastavili naše podnikanie,“ sklamane hovorí Novotný.

Z čiernej farby sa chcú okresy čo najrýchlejšie dostať von. Dá sa to, len k tomu je potreba väčšej zaočkovanosti. Ako príklad si vieme uviesť mesto Ružomberok, ktoré tiež spadlo na jeden týždeň do čiernej. Občania v okrese rýchlo zareagovali a išli sa očkovať, a tak sa o ďalší týždeň obliekli do bordovej. „Podporujeme iniciatívu, že chceme ísť z čierneho okresu von a chceme slobodne fungovať,“ poznamenal Novotný. AHRS podľa Harbuľáka vyzdvihuje a podporuje dobrovoľné aktivity hotelierov a reštaurácií, ktorými chcú poďakovať a odmeniť ľudí starších ako 50 rokov, najmä tých, ktorí sa v týchto dňoch rozhodnú zaočkovať. Vyzýva aj ďalších, aby sa k tejto aktivite a podpore pridali. AHRS chce prispieť k tomu, aby čo najviac okresov získalo takzvaného žolíka v podobe prechodu z čiernej farby do lepších fáz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #cestovný ruch #gastro #lockdown #AHRS