Pokračovanie článku: Na západe sa mení autobusový prepravca. Až tretine spojov hrozí výpadok, nemá si kto sadnúť za volant

Prečo sa rušia prihraničné spoje?

V pondelok sa končí aj cezhraničná komerčná linka spájajúca Bratislavu s rakúskym Hainburgom. Prevádzkovala ju spoločnosť Slovak Lines. Po 13 rokoch tak bude priame spojenie minulosťou, čo vzbudilo nevôľu u Slovákov žijúcich v Hainburgu. Hovoria o vážnych problémoch ľudského ako aj ekonomického charakteru. „Poznám rodinu s viacerými deťmi, kde bude od pondelka 15.11. rozvážať matka štyri deti do rôznych škôl po viacerých mestských častiach. Toto by bola riadna výzva aj v rámci Bratislavy,“ píše na sociálnej sieti jedna z obyvateliek Hainburgu, ktorá sa rozhodla nepriaznivú situáciu aj aktívne riešiť.

Hovorkyňa BSK Lucia Forman na margo vzniknutej situácie tvrdí, že Bratislavský samosprávny kraj má vo svojej kompetencii prímestskú dopravu a upozorňuje, že na rušenie spomenutých spojov nemá žiaden dosah. „Tieto kroky taktiež nesúvisia ani so zmenou dopravcu od 15.novembra, pretože samosprávny kraj tieto linky doteraz neprevádzkoval ani nefinancoval,“ dodáva pre Pravdu.

Samospráva sa však chystá analyzovať možnosti opätovnej prevádzky linky do Hainburgu či Rajky a je pripravená spolupodieľať sa na riešení aj po finančnej stránke. Župan Juraj Droba zároveň dodal, že prevádzka linky v budúcnosti nemôže byť hradená len z jeho rozpočtu.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #BSK #Arriva #Slovak Lines