Pokračovanie článku: Kúpiť si nový byt či dom? Dostupnosť bývania je najhoršia za posledné roky, platy nestíhajú. Využiť to môžu developeri

Rast bude pokračovať

Pre ľudí zháňajúcich nové bývanie je zlou správou to, že odborníci neočakávajú zmenu trendu k lepšiemu. Gergély Kovács si myslí, že je za tým aj vysoký záujem a slabá ponuka, ktorá nestačí uspokojovať záujemcov. „Dopyt po novom bývaní zo strany obyvateľstva neustále rastie a novopostavené nehnuteľnosti tento záujem nevedia obslúžiť, preto predpokladám, že tento trend ešte naďalej bude pokračovať,“ dodáva Kovács.

„Myslím, že do konca roka 2023 budú ceny nehnuteľností stále rásť, aj keď miernejšie, no mzdy tomu rastu naďalej nebudú stíhať,“ prognózuje do budúcnosti Miroslav Mandzák z maklérskeho domu Universal. Okrem rastu cien bývania hrá proti ľuďom aj to, že úroky na hypotékach nemajú kam klesnúť. „Úroky sú dnes na historických minimách a už nemajú kam klesať. Naopak, ceny nehnuteľností majú kam rásť,“ prízvukuje Marián Búlik z OVB Allfinanz Slovensko.

Aj keď sa dostupnosť stále zhoršuje, v súčasnosti je podľa dát stále relatívne dobrá, myslia si ekonómovia z Národnej banky. Dobrá dostupnosť je podľa nich najmä preto, že v poslednom období Slovákom rýchlo rástli platy a ešte rýchlejšie padali úroky na hypotékach – to zlacňovalo mesačné splátky. No tieto časy sa už skončili.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #developeri #ceny bytov