Závažný zločin podvodu pri dotáciách na nájomné. Polícia začala trestné stíhanie

Polícia vedie trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin subvenčného podvodu v štádiu pokusu v súvislosti s čerpaním dotácií na nájomné z Ministerstva hospodárstva SR na zmiernenie následkov ochorenia COVID-19.

10.10.2021 16:33
NR SR / Parlament / Polícia / Foto:
Ilustračná foto
debata (4)

Neoprávnené žiadosti o dotácie podľa banskobystrickej kriminálky podal doposiaľ nezistený páchateľ konajúci v mene spoločnosti La Roche. Tá je prevádzkovateľom okrem iného hotela Magura v Prievidzi.

Podľa odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Banskej Bystrici neoprávnené žiadosti o dotácie podal doposiaľ nezistený páchateľ konajúci v mene spoločnosti La Roche, s.r.o., Banská Bystrica. Vyplýva to z informácií mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko na sociálnej sieti.

Mimovládka ešte v januári tohto roka upozornila na pravdepodobný podvod hotela Magura v Prievidzi pri čerpaní koronadotácií na nájomné z rezortu hospodárstva. Prevádzkovateľ hotela, spoločnosť La Roche, podľa organizácie uvádzal v žiadostiach nepravdivé údaje o jeho vlastníctve aj podozrivé ekonomické dáta o firmách požadujúcich dotácie od štátu. „Polícia nás pred pár dňami upovedomila o začatí trestného stíhania za obzvlášť závažný zločin subvenčného podvodu. Ten sa mal okrem hotela týkať aj ďalších prevádzok spoločnosti, napríklad, fitnescentra,“ uviedla Transparency.

obchod, predavačka, pracujúci penzisti Čítajte viac Hodiny vyhradené pre seniorov a ŤZP sa od 11. októbra rušia

Páchateľ ako prenajímateľ v mene nájomcu hotela Magura v Prievidzi žiadal dvakrát o dotáciu v celkovom objeme približne 320-tisíc eur. V období od 2. novembra 2020 do 4. januára 2021 v rámci prvej a druhej výzvy ministerstva hospodárstva podľa polície neoprávnene žiadal o dotácie aj pre viaceré iné firmy, napríklad, Fitness Club Terasy, s. r.o., Bratislava, MAI, s. r.o, Poruba či J & C Jarostav, s.r.o., Podhradie.

„Pozerať sa na vlastníkov a prevádzkovateľov hotelov a ďalších zariadení cestovného ruchu, ako aj na spôsob ich podnikania a získavania peňazí, má zmysel,“ tvrdí Transparency. Cez svoj nový portál KtoVlastni.sk zverejňuje informácie o majiteľoch a prevádzkovateľoch vyše šesťsto slovenských hotelov, ich prípadných kauzách, dlžobách voči štátu či daňových rajoch v ich pozadí. Profily hotelov obsahujú aj hodnotenie komisie analytikov a investigatívnych novinárov. Prievidzský hotel Magura podľa organizácie v ňom získal hodnotenie „neuspokojivý hotel“, jedným z dôvodov boli práve podozrenia z podvodov pri čerpaní dotácií. Mimovládka aktuálne vedie kampaň na rozšírenie portálu aj o ďalšie areály cestovného ruchu, ako sú akvaparky a termálne kúpaliská, kúpele, lyžiarske strediská či golfové ihriská.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #polícia #trestné stíhanie #MHSR