Nový COVID bude výhodnejší pre zaočkovaných

Aktualizácia covidového automatu bude výhodnejšia pre zaočkovaných. Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) veria, že prijaté opatrenia pomôžu zabrániť ďalšiemu celoplošnému lockdownu.

11.08.2021 19:03
Vakcína / Covid / Koronavírus / Foto: ,
debata (3)

Covid automat bude po novom na regionálnej úrovni, Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) bude brať do úvahy nielen konkrétnu situáciu, ale aj mieru zaočkovanosti seniorov v danom regióne. „Veríme, že prijímanie opatrení na regionálnej úrovni je cesta ako zabrániť ďalšiemu celoplošnému lockdownu. Zmeny berú v prvom rade na zreteľ najrizikovejšie skupiny obyvateľstva, čím viac ľudí z tejto skupiny bude chránená, tým miernejšie opatrenia si daný región môže dovoliť, čo považujeme za správny krok.“, hodnotí aktualizovaný covidový automat prezident RÚZ, Miroslav Kiraľvarga.

Organizátori podujatí a prevádzky si môžu vybrať či budú prístupné len pre očkovaných ľudí, prípadne aj pre testovaných, či tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a ostatných. Ak sa napríklad reštaurácie rozhodnú, že budú služby poskytovať len plne zaočkovaným, budú pre nich platiť najmiernejšie opatrenia.

reštaurácia, podnikateľ, gastro Čítajte viac Hotelieri reagujú na nový COVID automat: Posuňte jeho platnosť, inak spôsobí zmätok a ďalšie škody

Naopak, pravidlá sa sprísnia pre tie prevádzky, ktoré zostanú otvorené aj pre testovaných. S najprísnejšími pravidlami by mali rátať tie, ktoré povolia vstup všetkým, bez ohľadu na to či sú alebo nie sú zaočkovaní, otestovaní alebo prekonali toto ochorenie. „Pozitívne vnímame, že prevádzky nebudú zatvárané plošne, no sami si budú môcť vybrať do akej kategórie prísnosti opatrení chcú spadať.

Napriek tomu platí, že sektor gastra, hotelierstva a cestovného ruchu, ktorý pandémia najvýraznejšie zasiahla a dostala doslova na kolená, sa pravdepodobne nevyhne ani ďalšiemu sprísňovaniu opatrení. Už v druhom najmiernejšom, oranžovom, pásme, kam sa od pondelka presunie 9 okresov totiž prichádzajú kapacitné obmedzenia, ktoré budú mať na fungovanie prevádzok priamy vplyv bez ohľadu na to, komu sa svoje služby rozhodnú poskytovať“, uzatvára Miroslav Kiraľvarga.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Úrad verejného zdravotníctva #Covid automat