Sebestačnosť Slovenska v produkcii bravčového mäsa sa pohybuje na úrovni asi 36 %. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Spotreba bravčového mäsa za rok na jedného obyvateľa je 35 kilogramov.
„V roku 2019 sme doviezli živé svine za 43 miliónov eur. V roku 2020 predstavovali dovozy živých svíň hodnotu 41,6 milióna eur. V roku 2019 sa na Slovensko doviezlo mäso zo svíň (čerstvé, chladené, mrazené) za 302,3 milióna eur. V roku 2020 bol dovoz mäsa zo svíň v hodnote 304,3 milióna eur,“ spresnila.
Zdôraznila, že slovenskí chovatelia ošípaných vyrábajú bravčovinu prvotriednej európskej kvality. Má najlepšie senzorické vlastnosti, najmenšie hmotnostné straty po tepelných úpravách a ku zákazníkovi „precestuje“ najmenej kilometrov.
„To, aké množstvo ošípaných budú v budúcnosti chovať a aké množstvo zdravého slovenského mäsa budeme môcť ako spotrebitelia konzumovať, ovplyvnia niektoré zásadné faktory, najmä zvládnutie situácie s nebezpečnou nákazou afrického moru ošípaných (AMO) a finančná stabilita chovov ošípaných,“ dodala.