Mestá nechcú byť vynechané z implementácie Plánu obnovy

Únia miest Slovenska (ÚMS) zaslala list predsedovi vlády SR. Mestá nechcú byť vynechané z implementácie Plánu obnovy. Informovala o tom hovorkyňa únie Daniela Piršelová.

25.06.2021 15:03
Žilina, mesto, katedrála Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

ÚMS podľa nej víta, že Európska komisia schválila Plán obnovy a odolnosti Slovenska. Ide o dôležitú etapu v procese využitia prostriedkov vo výške 6,3 miliardy eur v rámci Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti (RRF).

Podčiarkla, že ÚMS považuje teraz za kľúčové, ako budú schválené priority Slovenska implementované v praxi, a preto požaduje, aby boli do implementačnej štruktúry zapojení zástupcovia samosprávy a experti z mimovládneho sektora.

ÚMS je podľa Piršelovej presvedčená, že je potrebné, aby mali mestá a organizácie možnosť podieľať sa na príprave reforiem, ovplyvniť efektívne využívanie zdrojov z Plánu obnovy a odolnosti, ktorý má pomôcť zotaviť ekonomiku po celosvetovej pandémii a zároveň má pomôcť k urýchleniu zelenej transformácie a k urgentnému prechodu k nízkouhlíkovému hospodárstvu.

Napriek tomu, že sa v aktuálnom návrhu zákona o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti, podľa ktorého sa bude plán obnovy uskutočňovať, nevyskytuje ani zmienka o zapojení občianskych organizácií, samospráv a ďalších subjektov, ÚMS zaslala list predsedovi vlády SR Eduardovi Hegerovi (OĽANO), v ktorom apeluje na to, aby vláda neignorovala samosprávy a zástupcov a odborníkov z tretieho sektora, využila ich odborný potenciál a zapojila ich do implementácie Plánu obnovy. Aj v tomto procese je podľa únie úloha organizácií tretieho sektora a samospráv nezastupiteľná.

Dodala, že ÚMS bude podporovať všetky iniciatívy, ktoré povedú k efektívnemu zmysluplnému využitiu prostriedkov Plánu obnovy v spojení s využitím prostriedkov nového programového obdobia na roky 2021 až 2027 pre riešenie kľúčových problémov Slovenska.

Doplnila, že ÚMS obhajuje záujmy 60 členských miest, ktoré zastupujú takmer dva milióny obyvateľov Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #plán obnovy #ÚMS