Mičovský vyhlásil druhú prasaciu amnestiu. Potrvá do polovice júna

Rezort odchádzajúceho ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽaNO) vyhlásil druhé kolo takzvanej prasacej amnestie. Chovatelia si tak môžu zaregistrovať ošípané u veterinárnej správy bez sankcie do 15. júna. Oznámil to na brífingu prvý štátny tajomník agrorezortu Martin Fecko (OĽANO). Prvé kolo amnestie sa uskutočnilo vlani na jeseň.

28.05.2021 11:10 , aktualizované: 11:28
Prasa / Sviňa / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Na Slovensku chováme viac ako pol milióna ošípaných. Z toho zhruba 360 000 kusov sa nachádza na 26 farmách, ktoré sú v prípade výskytu afrického moru ošípaných (AMO) v obrovskom ohrození. Práve tieto chovy však zabezpečujú hlavnú časť domácej produkcie bravčového mäsa na Slovensku. Prasacia amnestia je cesta k informáciám o výskyte chovov na Slovensku a k možnostiam situáciu monitorovať a chovy ošípaných ochrániť. AMO sa aktuálne nachádza v 18tich okresoch Slovenska. Situácia sa zhoršuje, tento vývoj sa však predpokladal.

„Na ochrane a bezpečnosti chovov ošípaných nám mimoriadne záleží. Je to úloha agrorezortu a musí platiť aj pre všetkých chovateľov a občanov. Preto sme sa rozhodli zopakovať výzvu úspešného riešenia pri boji s AMO, ktorú sme predstavili v októbri 2020. Vyzývame všetkých neregistrovaných chovateľov, aby svoje chovy nahlásili a dokázali sme eliminovať všetky súvisiace riziká, ktoré toto ochorenie prináša. Apelujem na všetkých chovateľov, aby dodržiavali pravidlá a biologickú ochranu chovov a využili možnosť registrácie chovov bez sankcie v najbližších dňoch,“ povedal Fecko.

Bez sankcií

„Ak sa majitelia chovov zaregistrujú, nebudú sa voči nim uplatňovať žiadne sankcie. Štátna veterinárna a potravinová správa SR opätovne upovedomí listom aj samosprávy na Slovensku, v ktorom ich vyzýva, aby informovali občanov,“ vysvetlil ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

V prípade výskytu AMO v chove s nedostatočnou biologickou ochranou, chovateľ stráca nárok na odškodné alebo poistné. Ak chovateľ nie je registrovaný, automaticky nedostane odškodnenie a tiež dostáva pokutu za neregistrovaný chov hospodárskych zvierat. Táto povinnosť platí aj v prípade držby jednej ošípanej.

Koncom minulého roka bolo chovateľom ošípaných umožnené zaregistrovať si svoje neregistrované chovy bez hrozby sankčných mechanizmov. V súčinnosti s políciou a vojenskými veterinárnymi lekármi boli vykonané úradné kontroly plnenia povinnosti registrácie a biologickej ochrany chovov ošípaných v obciach, mestách a ich častiach vzdialených v okruhu tri kilometre od komerčných chovov ošípaných v pôsobnosti regionálnej veterinárnej správy Rimavská Sobota a RVPS Lučenec. Prasacia amnestia platila od 12. 10. 2020 do 23. 10. 2020.

Aké sú povinnosti chovateľa?

Hospodárske zvieratá musia byť identifikované a ich identifikačné údaje sa vedú v Centrálnom registri hospodárskych zvierat. V opačnom prípade chovateľom hrozia sankcie – u fyzických osôb od 100 eur do 400 eur, pri podnikateľoch hrozí za nedodržanie zákona o identifikácii a registrácii zvierat vrátane niektorej časti jeho ustanovení pokuta od 400 eur do 3500 eur.

Agrorezort preto pri boji s africkým morom ošípaných volí znovu cestu kvalitnej informovanosti všetkých chovateľov a na báze dobrovoľnosti nabáda k riešeniu tejto situácie. Agrorezort predstavil aj Farmárske desatoro pri chove domácich ošípaných. Skutočne je dôležité mať situáciu pod kontrolou. „Nechceme ísť cestou tvrdej represie, ale zodpovednej prevencie, preto prinášame aj tento praktický a prehľadný návod, ktorý chovateľom účinne pomôže a zabezpečí osvetu obyvateľov. Apelujeme na chovateľov a obce, aby tieto informácie distribuovali ďalej,“ poevdal generálny riaditeľ poľnohospodárskej sekcie ministerstva pôdohospodárstva Martin Nevolný. Predmetné desatoro bude agrorezort distribuovať všetkým chovateľom a samosprávam v najbližších dňoch.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ošípané #Agrorezort #MPRV SR